Venison pie

Gateau de chevreuil
pinit

Hertenpastei met donker bier en bladerdeeg

Difficulty: Gevorderd Prep Time 30 min Cook Time 5 uur Total Time 5 uren 30 minuten
Servings: 6

Description

Recept met een ster

Venison pie
Wildpasteien kwamen al voor in het Romeinse rijk. In de middeleeuwen aten de rijken ook veel van deze gerechten. Vaak werden allerlei wildsoorten door elkaar gebruikt, inclusief dieren waar wij ons nog maar weinig bij kunnen voorstellen zoals reiger, zwaan en kraai. Een echte vlucht nam de “game pie” in Engeland in de Victoriaanse tijd. Deze venison pie is een beroemd Engels recept.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

De haas:

Het deeg:

Keukengerei:

Instructies

    • Verwarm de oven voor op 180 graden
    • Snij de winterpeen grof
    • Hak de sjalotten fijn
    • Verwarm het ganzenvet in een ruime cocotte met deksel
    • Voeg de gehakte sjalotten toe en laat deze glazig en lichtbruin worden
  1. Kruid de poulet met zout en peper of uw favoriete kruidenmix. Begint u met grotere stukken vlees zoals filet, bout of sukade, snij die dan eerst in blokjes van 3-4 cm.

  2. Voeg het vlees en de wortelen toe aan de ui in het ganzenvet.

  3. Schep een paar keer goed om.

    • Voeg de koek (in dobbelstenen (mirepoix) gesneden), de tijm, wat peper, het bier, de azijn en de suiker toe
    • Schep nog een keer goed om
    • Draai de warmtebron uit en zeef de bloem en het mosterdpoeder er overheen
    • Roer tot het bindt
    • Bedek de pan met een stuk bakpapier
    • Sluit de pan af met een deksel
    • Breng het geheel aan de kook
    • Plaats in de oven op 160 graden en laat  stoven tot het vlees helemaal gaar is (ongeveer 3,5 uur)
  4. Stort het geheel voorzichtig over in een pasteivorm. Gebruik een diepe, niet al te brede vorm, anders zakt het deeg straks in.

    • Leg het deeg over de pastei (ongeveer 7 mm dik)
    • Hou wat ruimte over aan de rand en druk de rand dicht met een vork
  5. Bestrijk het deeg met het eiermengsel.

  6. Bak de pie 40-45 minuten tot het deegkorstje mooi bruin glanst. Klaar!

  7. Vension pie is heerlijk met spruitjes, polenta van kastanjemeelpuree van aardappel of knolselderijvlierbessengelei, een gestoofde peer en rode kool. Ook hele kastanjes, gekookt, smaken erg goed erbij.

  8. WIJNTIP

    Een prachtige volle rode wijn. Een Barolo, een mooie Bordeaux, een oudere Rioja. Voor de liefhebbers van zoetere tinten: een Amarone. Of je blijft natuurlijk bij de Leffe. Niks mis mee!

Keywords: wild, hert, venison, venaison

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?