Ons Nederlandse antwoord op porchetta!
Lekker om zelf een keer mee aan de gang te gaan: een hele varkensbuik. Dagenlang smullen van een zalig stuk vlees. Of een hoop gasten uitnodigen natuurlijk. Heerlijk aan het spit, in de oven maar natuurlijk helemaal subliem op houtskoolvuur!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Nou, eerst maar eens naar de slager voor een mooie varkensbuik. Mooi product - niet al te duur en vol van smaak.
Rol de buik over de korte kant op. U ziet nu een hele lange rol. U kunt deze in stukken verdelen, zodat u wat vaker kunt genieten van dit vlees. Tenzij u natuurlijk, zoals gezegd, genoeg tafelgasten heeft. Een hele buik kan met gemak 15 tot 20 mensen voorzien van een rijke portie vlees.
Braad de rollade aan het spit in een oven met grill of een barbecue op zo’n 160 ℃. Deze rollade moet een kerntemperatuur van rond de 62 graden hebben. Kijk voor meer informatie op onze kerntemperaturentabel. Laat de rollade minstens 15 minuten in zilverpapier ingepakt liggen voordat u serveert.
Deze rollade is zowel in dikke schijven (trancheren) als in dunne plakjes (eminceren) erg lekker. Ook presenteert hij in beide gevallen mooi. Blus het bakvocht af met water en eventueel een scheutje witte wijn en serveer deze jus bij het vlees, gefilterd door een zeefje. Trancheren aan tafel heeft natuurlijk de voorkeur, welke tafelgast is daar nou niet gek op?
Een rode landwijn of een mooi biertje.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!