Print opties

Rollade van varkensbuik aan het spit

Cuisine ,
Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 45 min Rest Time: 115 min Total Time: 2 uren 50 minuten
Beschrijving

Ons Nederlandse antwoord op porchetta!

Lekker om zelf een keer mee aan de gang te gaan: een hele varkensbuik. Dagenlang smullen van een zalig stuk vlees. Of een hoop gasten uitnodigen natuurlijk. Heerlijk aan het spit, in de oven maar natuurlijk helemaal subliem op houtskoolvuur!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor drie rollades
  • 3-4 kilogram varkensbuik (zonder been, zonder zwoerd)
  • zout en peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • BBQ (of oven met grill)
  • Spit
  • Rolladetouw
  • Trancheermes
  • Kernthermometer
Instructies
  1. Nou, eerst maar eens naar de slager voor een mooie varkensbuik. Mooi product - niet al te duur en vol van smaak. 

    • Steek de BBQ aan
    • Kruid de buik met uw favoriete kruidenmix, uw eigen rub of peper en zout, daarna met knoflook uit de pers en olijfolie, zowel van onder als van boven.
  2. Rol de buik over de korte kant op. U ziet nu een hele lange rol. U kunt deze in stukken verdelen, zodat u wat vaker kunt genieten van dit vlees. Tenzij u natuurlijk, zoals gezegd,  genoeg tafelgasten heeft. Een hele buik kan met gemak 15 tot 20 mensen voorzien van een rijke portie vlees.

    • Bind de stukken op als rollade zoals aangegeven in deze instructie
    • Voeg eventueel nog een extra takje tijm en rozemarijn toe door het onder het rolladetouw te steken
    • De rollade(s) die u niet nodig heeft kunt u in folie verpakken en invriezen
  3. Braad de rollade aan het spit in een oven met grill of een barbecue op zo’n 160 ℃. Deze rollade moet een kerntemperatuur van rond de 62 graden hebben. Kijk voor meer informatie op onze kerntemperaturentabel. Laat de rollade minstens 15 minuten in zilverpapier ingepakt liggen voordat u serveert.

  4. SERVEERTIP

    Deze rollade is zowel in dikke schijven (trancheren) als in dunne plakjes (eminceren) erg lekker. Ook presenteert hij in beide gevallen mooi. Blus het bakvocht af met water en eventueel een scheutje witte wijn en serveer deze jus bij het vlees, gefilterd door een zeefje. Trancheren aan tafel heeft natuurlijk de voorkeur, welke tafelgast is daar nou niet gek op?

  5. WIJNTIP

    Een rode landwijn of een mooi biertje.

Keywords: rouleau, rollade, binden, varken, spek, buik

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!