Tortellini e finferli in brodo

Gevulde pasta in een bouillon met cantharellen

Tortellini e finferli in brodo
Description
Tortellini, zo heerlijk om zelf te maken...
Tortellini werden in de tachtiger jaren in ons land geïntroduceerd, nadat de ravioli twintig jaar daarvoor hun intrede hadden gedaan, eerst als glibberig deegkussentje in een niet nader te bepalen licht oranje saus uit blik, later als heerlijke gevulde pasta op zijn Italiaans. Net als ravioli zijn tortellini, oorspronkelijk uit Emilia-Romagna, het lekkerst als je ze zelf maakt. Er zijn enkele variaties, maar "in brodo", geserveerd in een bouillon, is wel heel erg authentiek en populair. Ze worden ook gegeten tomatensaus (sugo) en met roomsaus van aller aard. De vorm van tortellini is specifiek: ze worden met de hand gemaakt.
Pasta met vulling
De meest bekende is wel de raviolo, maar ons Noord-West-Europeanen staat nog het een en ander te wachten: agnolotti, cannelloni, conchiglie, fagottini, paccheri, pansotti, anolini, caramelle, casonsei, mezzelune, triangoli… Maar hoe komt het nou dat juist de ravioli zo beroemd zijn geworden? Volgens geïnformeerde bronnen is “raviolo” niet alleen de benaming van een bepaald soort pasta ripiena maar ook een groepsbenaming voor alle soorten gevulde pasta tegelijk. Net als “maccherone” dat in bepaalde delen van Italië is voor niet gevulde pasta (Dit heeft er op zijn beurt toe geleid dat in sommige talen van de wereld pasta macaroni is gaan heten, zoals Макароны (Makarony) in het Russisch).
Ingrediënten
Voor het pastadeeg (zie recept):
Voor de vulling:
Keukenbenodigheden
Instructies
-
Voorbereiding
LA PASTA
- Maak van meel en eieren een eigengemaakt pastadeeg (volg de instructies op deze pagina). Bekijk de verhoudingen in de ingrediëntenlijst van dit recept.
- Laat het deeg minstens 30 minuten rusten in de koelkast
IL BRODO
Maak een mooie runderbouillon of kalfsbouillon. Klik op de links voor de recepten.
-
IL RIPIENO
- Leg de varkensfilet, de mortadella, de parmezaanse kaas (of Grana Padano) en de ham in een hakmolen en vermaal tot een fijne pasta.
- Breng op smaak met een snufje nootmuskaat en (eventueel) met wat zout.
- Laat even rusten in de koelkast
-
STENDIAMO LA PASTA
- Bestrooi uw werkvlak met meel
- Maak met een deegroller of pastamachientje zo dun mogelijke repen pasta (klik op de link voor instructies).
- Verdeel de repen in vierkanten van zo'n 10cm met een mes of een pastawieltje
-
Leg op ieder vierkant een bolletje vulling.
-
Vouw de vierkanten met de punten naar elkaar toe tot een driehoek en vouw daarna de zijden naar elkaar toe tot een tortellino ontstaat. Druk de randen goed dicht opdat er geen vocht bij de vulling kan komen bij het koken. Kijk voor meer uitleg naar onderstaand filmpje.
-
-
Laat de tortellini minstens een half uur op adem komen.
-
Maak de cantharellen goed schoon met een droge paddenstoelenborstel.
-
Verwarm de bouillon tot deze kookt.
-
Voeg de tortellini toe en voeg ook de grof gesneden cantharellen toe (na een minuutje).
-
Kook de tortellini 4 minuten in totaal
-
Serveer in een diep bord samen met de paddenstoelen en giet aan tafel de heerlijke bouillon erover.