Italiaanse hartige taart met ricotta en spinazie
Ook als tussendoortje!
Torta rustica (rustieke taart), ook wel torta salata genoemd, is een Italiaanse lekkernij die vaak op tafel komt. Het is eigenlijk gewoon gebak, maar dan hartig. Je zou het familie van de quiche Lorraine kunnen noemen.
Torta rustica wordt zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd en dient meestal als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Van zo’n hoofdgerecht moet u zich niet al te veel voorstellen: Italianen eten vaak een goed bord pasta als voorgerecht en volstaan daarna met wat kleine zaken. Zo’n torta rustica bijvoorbeeld zou men doorgaans eten met een paar plakjes ham of Mortadella, meer niet eigenijk. Glas wijn erbij – de avond kan niet meer stuk.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Verwarm de oven voor op 180℃.
Was de spinazie. Verwijder de hardere stelen. Doe in een pan met alleen het lekwater op de bladeren en stoof de groente gaar (5-10 minuten) op een laag vuur met een mespuntje zout.
Stort de spinazie in een zeef en laat afkoelen.
Druk er vervolgens met een houten spatel of lepel zo veel mogelijk vocht uit.
Snij/hak de spinazie hierna fijn met een “mezzaluna” of goed keukenmes.
Klop de eieren, hou iets apart om de taart straks te bestrijken en voeg de rest toe aan het mengsel. Voeg een mespuntje zout toe. Niet te veel, de Parmezaan is ook al zout.
Maak een mooie hartige pâte brisée zoals in ons recept (klik hier). Let wel op de verhoudingen: u heeft 650 gram nodig!!
Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Bestrijk met het overgebleven eimengsel.
Bak de taart in 45-60 minuten gaar en goudbruin.
Spinazie heeft veel ijzer. Dat gaat niet zo goed samen met rode wijn. Daarom een mooie, lichte, witte wijn. Zeer koel.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!