Half-rauwe visfilet met een lekker Japans korstje
Tataki is eigenlijk geen gerecht meer een kooktechniek. Het betekent in het Japans ongeveer zoveel als “snel aangezet in een hete pan” en wordt gebruikt voor vlees en vis. Hoofdzakelijk rund, tonijn en zalm. Na het snel verhitten worden de stukken in plakken gesneden. Sommigen snijden ze flinterdun, anderen wat dikker.
Net geen sashimi
Je zou kunnen stellen dat Tataki eigenlijk sashimi (klik voor recept) is, maar dan met een gegrild randje. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht, met een dipsaus die ook bij sashimi past (klik voor recept).
Overbevissing is een groot probleem. Gelukkig worden er steeds meer producten bedacht om daar iets aan te doen, zonder in te boeten in levenskwaliteit. Er zijn inmiddels fantastische vegan visproducten op de markt waarmee sushi en sashimi, dus ook tataki, kan worden gemaakt.
[caption id="attachment_6284" align="alignnone" width="747"] Vegan tonijn voor sushi en sashimi[/caption]
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Snij de tonijn in rechthoekige blokken.
Laat deze volledig op kamertemperatuur komen (chambreren).
Lekker glaasje warme sake.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!