Tomahawk van de grill

pinit

Côte de bœuf grillée

Tomahawk van de grill

Difficulty: Beginner Prep Time 4 min Cook Time 8 min Rest Time 5 min Total Time 17 minuten
Servings: 4

Description

Food for real cowboys

De tomahawk, wie kent hem niet….een imposant stuk vlees voor het échte Country-Western-Hickory-Smoked-Sundance-Kid-barbecuegevoel! Een ribeye met een handvat, zo zou je het ook kunnen noemen. Hoe dan ook, wat een festijn om zo’n joekel op de grill te gooien! Moeilijk? Welnee. Geduld moet je hebben, dat wel. En een goede kernthermometer!

Je kunt een tomahawk op de grill braden. Hou wel rekening met de dikte – het vlees heeft even nodig om binnenin warm te worden. Een goede methode is om het vlees snel aan te braden en vervolgens na te garen op een graad of 100-120° C. Dit kun je doen door de klep van je outdoor kitchen, je Weber® of Green Egg® te sluiten. Een andere optie is het vlees (op open vuur) te bedekken met een paar lagen aluminiumfolie. Zorg er dan wel voor dat het vuur inmiddels matig is en het rooster niet te laag staat.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

    • Het mag een beetje veel lijken, maar geloof ons – een tomahawk voor 2 personen, die heb je wel nodig. Er zit een redelijk zwaar bot aan, dat is 1. Het is onweerstaanbaar lekker vlees, dat is 2.
    • SUPERBELANGRIJK: Zorg ervoor dat het vlees minstens 2 uur uit de koelkast is en op kamertemperatuur heeft kunnen komen (chambreren)
    • Zorg voor een goed hete grill.
    • Kruid het vlees. Gebruik hiervoor je eigen kruidenmengsel of favoriete rub, of gewoon zout en peper
    • Wrijf eventueel het vlees even in met wat olijfolie en pers er een teentje knoflook overheen
  1. GRILLEN

    • Schroei het vlees snel dicht aan beide kanten
    • Zoek daarna een “rustiger” plekje van je grill op om het vlees na te garen. Het vlees moet mooi rosé blijven, maar mag, zeker dichter tegen het bot, niet koud zijn. Zo’n 55° C is een mooie kerntemperatuur
  2. Haal het vlees van de grill, pak het in met zilverpapier en laat het 5 minuten rusten (rijpen). Afblijven!! Hierdoor verdelen de sappen zich gelijkmatig over het vlees, zodat je mooi mals vlees overhoudt (en razend enthousiaste eters).

    Tomahawk rijpt na het roosteren
  3. SERVEERTIP

    Leg de tomahawks op een paar leistenen platen of houten snijborden, voor wat extra “Western Touch”. Serveer er coleslaw en home fries of french fries bij.

  4. WIJNTIP

    Miller, Budweiser, Coors, ANYTHING but wine!! Als je het kunt vinden, er is zelfs een aantal Tomahawk speciaalbiertjes te krijgen.

Keywords: loin, entrecote, strip,

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?