Print opties

Terrine van tweemaal zalm met avocado

Terrine aux deux saumons et avocat

Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 90 min Cook Time: 5 min Rest Time: 12 uur Total Time: 13 uren 35 minuten
Servings 8
Ingrediënten
  • 600 grammen zalmfilet (zonder huid)
  • 8 plakjes gerookte zalm
  • 2 avocado's
  • 1 liter visfumet (zie recept)
  • 12 blaadjes gelatine
  • dille (naar behoeven)
  • 1 citroen (sap van)
  • 1 eetlepel wasabi
  • 500 milliliters room
  • zout en peper (naar smaak)
  • 500 grammen Hollands groenten mengsel (broccoli, selderij, wortel, sperzieboon e.d.)
  • Keukengerei:
  • Cake- of terrinevorm
  • Kaasdoek
  • Staafmixer
  • Garde
  • Diepvries
  • Trancheermes
Instructies
  1. Gelatine zacht laten worden in koud water.

  2. Houd bij de keuze van de terrinevorm rekening met het feit dat de terrine er gemakkelijk weer uitmoet. Anti-aanbak is een optie (maar niet zo denderend voor het milieu), siliconen kan (maar dan moet u wel rekening houden met wat minder stabiliteit).

  3. Kies mooie verse zalmfilet zonder huid.

  4. Snij deze in niet al te dikke plakken (ongeveer 1 centimeter), ongeveer even lang als de lengte van de terrinevorm (in ieder geval niet langer).

  5. Blancheer ze 2 minuten in zout water.

  6. Goed uit laten lekken

    • Zet de visfumet (klik voor recept) (gewoon water kan in principe ook wel) op met het Hollandse groentemengsel e trek er op langzaam vuur in 1 uurtje een lekkere volle bouillon van
  7. Giet af door een zeef en eventueel een kaasdoek.

  8. Breng op smaak met een snufje zout.

  9. Laat 6 van de gelatineblaadjes erin oplossen en laat afkoelen tot lauwwarm.

  10. Maak 300 ml room warm en voeg er drie gelatineblaadjes aan toe.

  11. Haal mooie rijpe avocado's leeg en doe het vruchtvlees in een hoge mengbeker.

  12. Pers een citroen uit.

  13. Voeg toe aan de avocado.

  14. Pureer het geheel tot een mooi glad mengsel.

  15. Voeg toe aan de afgekoelde room.

  16. Meng goed door elkaar met een garde.

  17. Tot een volledig gladde saus. Breng op smaak met zout en witte peper.

  18. Maak de rest van de room warm.

    • Voeg de overgebleven blaadjes gelatine toe
    • Laat afkoelen
  19. Uw drie vloeistoffen zijn nu klaar.

  20. Snij de gerookte zalm in stroken.

  21. Bestrooi deze met gehakte dille.

  22. Giet 1/2 cm bouillon in de terrinevorm en zet 10 minuten in de diepvries.

  23. Wanneer de geleilaag is gestold legt u een laag geblancheerde zalmfilet (de helft) mooi regelmatig in de vorm.

  24. Bestrooi met wat dille.

  25. Daarop een laagje room en weer op laten stijven in de diepvries.

  26. Blijf nu op deze manier doorbouwen tot de ingrediënten op zijn:

    • Laag avocadomengel (ongeveer de helft)
    • Laagje gerookte zalm
    • Dille
    • Diepvries
    • Bouillon (deze altijd als laatste laag)
    • Plaats minstens 12 uur in de koelkast
    • Haal uit de vorm
    • Snij er met een warm trancheermes voorzichtig plakken van
    • Serveer. Klaar!

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!