Voor uw meze: een heerlijke salade van bulgur en tomaat
Tabouleh wint aan populariteit. Het is ook een heerlijk gerecht. We zien het vaak in een traditionele meze, al is het eigenlijk een op zich zelf staand (vegetarisch) gerecht. Zoals vele gerechtjes in de meze komt ook dit uit de Levantijnse keuken.
Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Zet 450 ml water op en breng aan de kook. Giet de bulgur in de pan.
Blijf de bulgur roeren tot deze beetgaar is. Afhankelijk van de fabrikant kan dat 3-8 minuten duren. Laat het geen pap worden, een beetje “al dente” mag het zeker wel hebben.
Laat de bulgur afkoelen, bijvoorbeeld op een bakblik.
Zorg voor verse spullen. Tabouleh is lekker wanneer alles een duidelijke, diepe smaak heeft.
Hak de peterselie en de munt heel fijn met een koksmes of hakmes.
Snij vervolgens de tomaat. Als laatste snijden we de ui, in hele fijne blokjes. De ui is overigens geen verplichting.
Doe alle bestanddelen in een kom. De olijfolie mag er nu bij...
...samen met het zout, een draai uit de pepermolen en...
...het sap van de citroen. Hussel alles door elkaar. Klaar!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!