Print opties

Tabouleh

Voor uw meze: een heerlijke salade van bulgur en tomaat

Cooking Method
Cuisine ,
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 2 uur Total Time: 2 uren
Servings 8
Beschrijving

Tabouleh wint aan populariteit. Het is ook een heerlijk gerecht. We zien het vaak in een traditionele meze, al is het eigenlijk een op zich zelf staand (vegetarisch) gerecht. Zoals vele gerechtjes in de meze komt ook dit uit de Levantijnse keuken.

Dat is nog eens tafelen!

Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 200 grammen bulgur
  • 500 grammen snoeptomaatjes
  • 1 ui (middelgroot, fijn gehakt)
  • 4 eetlepels munt (gehakte, zonder stelen)
  • 1 bosje peterselie (zonder stelen)
  • sap van 1/4 tot 1/2 citroen
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • zwarte peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei
  • Faitout
  • Pollepel
  • Zeef
  • Hakbijl
  • Koksmes
Instructies
  1. 1 X BULGUR = 2 X WATER

    Zet 450 ml water op en breng aan de kook. Giet de bulgur in de pan.

  2. ROEREN TOT HET GAAR IS

    Blijf de bulgur roeren tot deze beetgaar is. Afhankelijk van de fabrikant kan dat 3-8 minuten duren. Laat het geen pap worden, een beetje “al dente” mag het zeker wel hebben.

  3. AFKOELEN
     

    Laat de bulgur afkoelen, bijvoorbeeld op een bakblik.

  4. VERSE INGREDIËNTEN

    Zorg voor verse spullen. Tabouleh is lekker wanneer alles een duidelijke, diepe smaak heeft.

  5. KRUIDEN

    Hak de peterselie en de munt heel fijn met een koksmes of hakmes.

  6. DE TOMAAT

    Snij vervolgens de tomaat. Als laatste snijden we de ui, in hele fijne blokjes. De ui is overigens geen verplichting.

  7. ALLES IN EEN KOM

    Doe alle bestanddelen in een kom. De olijfolie mag er nu bij...

  8. OP SMAAK

    ...samen met het zout, een draai uit de pepermolen en...

  9. MENGEN

    ...het sap van de citroen. Hussel alles door elkaar. Klaar!

Keywords: meze, labane, antep, peynir, haloumi, humus, kebab, beyaz, ganoush, toum, haydari,

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!