Vegan 'vis'-filet met rijst
Laat het de wat oudere Japanners niet horen maar we gaan sushi maken van vegan producten. Joehoe! Het kan en het is nog lekker ook!
Overbevissing is een groot probleem. Gelukkig worden er steeds meer producten bedacht om daar iets aan te doen, zonder in te boeten in levenskwaliteit. Er zijn inmiddels fantastische vegan visproducten op de markt waarmee sushi kan worden gemaakt.
[caption id="attachment_6284" align="alignnone" width="747"] Vegan tonijn voor sushi en sashimi[/caption]Sashimi (Japans: 刺身) is verse, rauwe vis en schelpdieren (rauw rood vlees kan ook) die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden worden. Ook sashimi kan vegan! Men eet sashimi met sojasaus, wasabi (mierikswortel), gember en ponzu (klik voor recept). Het grote verschil met sushi is dat sashimi zonder rijst is. Sashimi kan gemaakt worden van allerlei zeevissen, vegan producten en zeeschelpdieren. Zoetwatervissen zijn er niet geschikt voor vanwege het gevaar voor parasieten. Kijk hier voor een recept.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en ververs het water tot het niet meer troebel is. Laat de rijst 30 minuten staan in het water en laat het na het afgieten 10 minuten uitlekken.
Een andere methode is met een rijstkoker of een stoommandje. De rijst is klaar wanneer de korrels donzig (maar niet papperig) zijn met een stevige bite in de kern.
Serveer met een kommetje kikkomansaus, wat sushigember (gari) en een toefje wasabi. Met sashimisaus (volg het recept) is ook heerlijk.
Een mooie warme saké.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!