Vegan 'vis'-filet met rijst en zeewierblad
Natuurlijk – de benaming Sushi Rolls is te kort door de bocht. Er zijn namelijk zoveel verschillende, o.a. afhankelijk van de diameter:
Sashimi (Japans: 刺身) is verse, rauwe vis en schelpdieren (rauw rood vlees kan ook) die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden worden. Ook sashimi kan men vegan maken. Men eet het met sojasaus, wasabi (mierikswortel), gember en ponzu (klik voor recept). Het grote verschil met sushi is dat sashimi zonder rijst is. Sashimi kan gemaakt worden van allerlei zeevissen, vegan producten en zeeschelpdieren. Zoetwatervissen zijn er niet geschikt voor vanwege het gevaar voor parasieten. Kijk hier voor een recept.
Overbevissing is een groot probleem. Gelukkig worden er steeds meer producten bedacht om daar iets aan te oden, zonder in te boeten in levenskwaliteit. Er zijn inmiddels fantastische vegan visproducten op de markt waarmee sushi kan worden gemaakt.
[caption id="attachment_6284" align="alignnone" width="747"] Vegan tonijn voor sushi en sashimi[/caption]Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en ververs het water tot het niet meer troebel is. Laat de rijst 30 minuten staan in het water en laat het na het afgieten 10 minuten uitlekken.
Een andere methode is met een rijstkoker of een stoommandje. De rijst is klaar wanneer de korrels donzig (maar niet papperig) zijn met een stevige bite in de kern.
Knip de nori doormidden. U heeft nu een stapeltje langwerpige velletjes.
Serveer met een kommetje kikkomansaus, wat sushigember (gari) en een toefje wasabi. Met sashimisaus (volg het recept) is ook heerlijk.
Een mooie warme saké.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!