Straccetti di manzo

Langzaam gegaard gemarineerd rundvlees uit Italië
pinit

Langzaam gegaard gemarineerd rundvlees uit Italië

Straccetti di manzo

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 5 min Cook Time 3 uur Total Time 3 uren 5 minuten
Servings: 4

Description

Uit de traditionele Italiaanse keuken

Straccetti betekent “vodden, lapjes, reepjes stof”. In zoverre heeft het gerecht iets gemeen met het Cubaanse gerecht “Ropa Vieja“. Er zijn vast nog wel meer van die namen van gerechten in deze richting, wellicht in andere talen. Ligt ook wel voor de hand, als je kijkt naar hoe deze gerechten er uitzien. Maar lekker!!! Niet te geloven. Zo ook deze straccetti: een geliefd gerecht uit de keukens van midden-Italië, waar de olie mooi gebalanceerd is en rechtstreeks van de buurman komt, en waar de rozemarijn van oudsher in de tuin groeit. Italianen vragen de slager om het vlees op de snijmachine flinterdun te snijden. Meestal van de bovenbil, de muis, het kalfsdeksel, en bijna altijd van het kalf. Bij deze het recept. “Da leccarsi le dita”, zoals de Italianen zeggen, om je vingers bij af te likken.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

 

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Zorg voor een mooi stuk jong rundvlees. Niet al te mager. Kalfsonderrib is perfect hiervoor.

  2. Fileer het vlees zo dun mogelijk uit. Hoe dunner de reepjes die u overhoudt, hoe beter. Als u thuis een snijmachine heeft – helemaal geweldig!

  3. Snij ze overlangs door en...

  4. Maak een paar eetlepels olie warm in een koekenpan, met daarin een takje rozemarijn en de knoflook, eventueel in grove stukken gesneden.

  5. Alles in een kom

    Laat nu langzaam de lapjes vlees in de olie zakken. Probeer de olie op temperatuur te houden: het bakken moet zachtjes verlopen – niet frituren dus, maar ook niet te zacht. 

  6. Leg een takje rozemarijn op het vlees en...

    • ...sluit de pan
    • Laat om zacht to matig vuur stoven tot het vlees boterzacht is geworden. 
  7. Breng op smaak
    • Breng op smaak met zout
    • Laat afkoelen
    • Maak aan met balsamicoazijn. Laat goed doortrekken, hoe langer hoe beter. Klaar!
  8. Serveer met wit brood. Deppen met dat brood in de door de smaken van het vlees en de rozemarijn doordrenkte olie is een belevenis op zich. Versier eventueel met nog een takje verse rozemarijn en/of een paar blaadjes basilicum. Dit gerecht wordt in het land van origine meestal niet over borden verdeeld maar in zijn geheel op tafel gezet. Iedereen schept zelf op, of, zoals dat “en famille” gaat, dept zijn stukjes brood rechtstreeks in de serveerschotel en prikt hier en daar wat stukje vlees aan zijn vork.

  9. WIJNTIP

    Een mooie droge witte wijn uit Lazio of Umbria. Greco di Tufo kan prima, bijvoorbeeld.

Keywords: stoven, marineren

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?