Ovenschotel: spekbonen, rul gehakt, spekjes en aardappelen

Haricot nain mangetout, haché, lardons, pommes de terre
pinit

Haricot nain mangetout, émincé, lardons, pommes de terre

Ovenschotel: spekbonen, rul gehakt, spekjes en aardappelen

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 35 min Cook Time 60 min Total Time 1 uur 35 minuten
Servings: 10

Description

Een oud recept uit Oost-Nederland en de Duitse grensstreek. Een echt seizoengerecht. Ga bij een boer langs in de late zomer en tik een zak spekbonen op de kop. De rest leest u in dit recept!

Spekbonen
Spekbonen

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. AARDAPPELEN KOKEN

    • Schil de aardappels en zet ze op in ruim zout water
    • Kook ze gaar
    • Giet ze af door een vergiet en bewaar het water
    • Giet het water terug in de pan
  2. BONEN KOKEN

    • Maak de spekbonen schoon, verwijder het harde sliertje aan de zijkant (als ze dat hebben) en snij ze in gelijke stukken van 3-4 cm
    • Gooi ze in het kookvocht. en kook ze beetgaar. Dit duurt ongeveer even lang als sperziebonen koken.
  3. AARDAPPELEN SCHEIDEN

    • Verdeel de aardappels in twee delen
    • Snij het ene deel op in schijfjes van iets minder dan 1 cm dikte
  4. PUREREN

    Druk de andere helft aardappels door een fijne zeef met een houten lepel (pureren).

  5. PUREE AFMAKEN

    • Voeg op een matig vuur voldoende melk en boter toe en maak een gladde puree
    • Breng op smaak met zout
  6. BONEN AFGIETEN

    Giet de spekbonen af en laat ze grondig uitlekken.

  7. UIEN STOVEN

    Snij de uien in halve ringen. SNij het spek in reepjes of blokjes. Stoof de uien met de spekjes in een koekenpan met dikke bodem op matig vuur.

  8. OVENSCHAAL PREPAREREN

    Beboter een ovenvaste schaal...

  9.  

    en maak een “voering” van paneermeel.

  10. LAAG 1

    Leg de stukjes aardappel op de bodem.

  11. LAAG 2

    Leg hier de helft van de gestoofde uien met de spekjes bovenop.

  12. LAAG 3

    Daarna de spekbonen.

  13. LAAG 4

    Daarna weer een laag spekjes en uien.

  14. MAAKT U UW GEHAKT ZELF?

    Mooi! Lees hier hoe dat moet: rundergehakt half-om-halfgehakt

  15. GEHAKT BAKKEN...

    Leg het gehakt met wat boter in een koekenpan met dikke bodem en kruid met zout en peper.

  16. ...EN RUL HOUDEN

    Bak het gehakt en zorg dat het rul blijft door het met een vork voortdurend om te scheppen.

  17. LAAG 5

    Voeg het gehakt toe aan de ovenschaal.

  18. GRATINLAAG OPSPATELEN

    Smeer als laatste de puree over het gehakt. Zorg dat alles netjes wordt bedekt.

  19. RUITMOTIEF

    • Maak eventueel een versiering in de puree met een lange spatel
    • Bestrooi de puree met paneermeel
  20. STOVEN

    Verwarm de stoofschotel. De tijd daarvoor kan verschillen van 20 minuten op 160° C (als uw bestanddelen nog warm waren) tot 80 minuten op 130° C als u bent gestart op koelkasttemperatuur. Kerntemperatuur moet boven de 60° C liggen. Zet de laatste 5-7 minuten de grill aan voor een gekleurd korstje (gratineren). Klaar!

    Heteluchtoven
  21. SERVEERTIP

    Heerlijk met ouderwetse jus.

  22. WIJNTIP

    Eigenlijk zou een mooi Hollands biertje niet misstaan. Een wit biertje, misschien.

Keywords: ovenschotel

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?