Ovenschotel: spekbonen, rul gehakt, spekjes en aardappelen

Haricot nain mangetout, émincé, lardons, pommes de terre

Ovenschotel: spekbonen, rul gehakt, spekjes en aardappelen
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
AARDAPPELEN KOKEN
- Schil de aardappels en zet ze op in ruim zout water
- Kook ze gaar
- Giet ze af door een vergiet en bewaar het water
- Giet het water terug in de pan
-
BONEN KOKEN
- Maak de spekbonen schoon, verwijder het harde sliertje aan de zijkant (als ze dat hebben) en snij ze in gelijke stukken van 3-4 cm
- Gooi ze in het kookvocht. en kook ze beetgaar. Dit duurt ongeveer even lang als sperziebonen koken.
-
AARDAPPELEN SCHEIDEN
- Verdeel de aardappels in twee delen
- Snij het ene deel op in schijfjes van iets minder dan 1 cm dikte
-
PUREREN
Druk de andere helft aardappels door een fijne zeef met een houten lepel (pureren).
-
PUREE AFMAKEN
- Voeg op een matig vuur voldoende melk en boter toe en maak een gladde puree
- Breng op smaak met zout
-
BONEN AFGIETEN
Giet de spekbonen af en laat ze grondig uitlekken.
-
UIEN STOVEN
Snij de uien in halve ringen. SNij het spek in reepjes of blokjes. Stoof de uien met de spekjes in een koekenpan met dikke bodem op matig vuur.
-
OVENSCHAAL PREPAREREN
Beboter een ovenvaste schaal...
-
en maak een “voering” van paneermeel.
-
LAAG 1
Leg de stukjes aardappel op de bodem.
-
LAAG 2
Leg hier de helft van de gestoofde uien met de spekjes bovenop.
-
LAAG 3
Daarna de spekbonen.
-
LAAG 4
Daarna weer een laag spekjes en uien.
-
MAAKT U UW GEHAKT ZELF?
Mooi! Lees hier hoe dat moet: rundergehakt half-om-halfgehakt
-
GEHAKT BAKKEN...
Leg het gehakt met wat boter in een koekenpan met dikke bodem en kruid met zout en peper.
-
...EN RUL HOUDEN
Bak het gehakt en zorg dat het rul blijft door het met een vork voortdurend om te scheppen.
-
LAAG 5
Voeg het gehakt toe aan de ovenschaal.
-
GRATINLAAG OPSPATELEN
Smeer als laatste de puree over het gehakt. Zorg dat alles netjes wordt bedekt.
-
RUITMOTIEF
- Maak eventueel een versiering in de puree met een lange spatel
- Bestrooi de puree met paneermeel
-
STOVEN
Verwarm de stoofschotel. De tijd daarvoor kan verschillen van 20 minuten op 160° C (als uw bestanddelen nog warm waren) tot 80 minuten op 130° C als u bent gestart op koelkasttemperatuur. Kerntemperatuur moet boven de 60° C liggen. Zet de laatste 5-7 minuten de grill aan voor een gekleurd korstje (gratineren). Klaar!
-
SERVEERTIP
Heerlijk met ouderwetse jus.
-
WIJNTIP
Eigenlijk zou een mooi Hollands biertje niet misstaan. Een wit biertje, misschien.