De steur was ten dode opgeschreven, door de eitjes die hij produceert: kaviaar. Er is eeuwenlang op hem gevist door reguliere vissers en stropers, tot er bijna geen een meer was. Gelukkig is inmiddels bekend hoe de steur ook kan worden gekweekt. Ook zijn tal van landen bezig met herintroductie. En dat is niets te vroeg: de steur kwam in de 17e eeuw ook gewoon nog in Nederland voor.
Omdat het dan toch hoofdzakelijk om de eitjes gaat, is de steur zelf vaak een bijproduct van de kaviaaroogst. En dat is totaal onterecht: het is een heerlijke vis. In opkomst. U zult zien dat er steeds meer van te krijgen zal zijn.
[caption id="attachment_1482" align="aligncenter" width="300"] Beluga kaviaar, 500g[/caption]In sommige landen is de steur wat bekender dan in de Lage Landen. In de landen van de vroegere Sovjet-Unie staat de steur, in de vorm van Osetr, Sterlyad of Sevrjoega, nog wel eens hier en daar op de kaart van een restaurant. Meestal als gegrilde moot, als spies of als hoofdbestanddeel van een weergaloze vissoep uit die contreien – de oega of ukha (уха). Zie daarover meer in ons recept.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Steur moet voor gebruik goed gespoeld worden. Verwijder de ingewanden (als ie die nog heeft) en spoel de vis net zo lang of met koud stromend water tot de slijmlaag die zich om de vis heeft gevormd volledig is verwijderd.
Verwijder vervolgens de kop samen met de voorvinnen door net achter de kop in te snijden.
Verwijder daarna de staart.
En daarna de overgebleven vinnen.
Het afval kunt u gebruiken om vissoep van te maken. Bijvoorbeeld de heerlijke Russiche oega (ukha). Klik voor recept.
Nu kunt u de vis trancheren, bijvoorbeeld voor de barbecue (klik voor recept voor steur op de grill).
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!