Print opties

Steak uit de pan

Steak à la poêle

Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 7 min Cook Time: 5 min Total Time: 12 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ouderwets heerlijk!

Gebruik voor dit recept mooi rood vlees. Laat het van binnen rood of rosé, en na een korte periode van rust, wanneer de vleessappen zich hebben verdeeld over de vleesvezels, kan het op tafel.

Steak
Er zijn aardig wat varianten: hoe dan ook een imposant stuk rundvlees, saignant gebakken in geklaarde boter, eventueel met een lekkere saus: Au poivre –  op basis van peper, Béarnaise – met verse dragon, of gewoon “nature”. Voor de show hebben we bij deze steak nature een schepje gepureerde ratatouille (klik voor recept) geserveerd, maar een must is het niet. Hierbij, hoe kan het anders, verse frietjes (klik voor recept).

Steak nature, dus. Over het algemeen gebruikt men hiervoor de tournedos of de biefstuk (kogel of bil). Maar het kan met zoveel meer.

Kan van elke steak
In principe kunt u dit maken van allerlei vleessoorten. Ook van dikke lende, jodenhaas, longhaas en dunne lende. Corazon de cuadril, noem maar op. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 4 x 150-200 grammen biefstuk (haas, lende, cuadril, rumpsteak, kogel)
  • geklaarde boter (naar behoeven)
  • zout en peper (naar behoeven)
  • Keukengerei:
  • Kernthermometer
Instructies
  1. Kruid het vlees met peper en zout of uw eigen vertrouwde kruidenmengsel

  2. Pan:

    • Maak in een koekenpan (liefst met dikke bodem) de geklaarde boter zeer heet
    • Bak de steaks snel aan alle kanten bruin
    • Laat het vlees even op een laag pitje doorgaren tot het gaar aanvoelt (Kerntemperatuur 52° C)
    • Haal het vlees uit de pan en leg het aan de kant
    • Gebruik een kernthermometer of de finger test.

    Sous-vide:

    • Breng de steaks naar 48° C in uw sous-videbad
    • Verhit daarna boter in een pan en bak de steaks zoals gebruikelijk, maar dan alleen even om de buitenkant te kleuren
  3. BEREIDING VAN DE SAUS

    U kunt natuurlijk prima gewoon de jus afblussen (deglaceren) met een paar lepels water. Gaat u voor de saus maak dan een ratatouille zonder vlees zoals aangegeven in het recept en pureer deze met een staafmixer.

  4. SERVEERTIP

    • Maak de borden op met het vlees
    • Drapeer de jus of de saus over het vlees
    • Het HOORT met frites. (klik voor recept)
    • Een lekkere frisse groene salade past hier uitstekend bij en accentueert de Bourgondische origine van dit gerecht. Klaar!
  5. wijntip rode wijn

    WIJNTIP

    Een mooie Beaujolais villages.

Keywords: bakken, film, instructie, uitleg, paddenstoelen

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!