Ratatouille
Ratatouille
Description
Ook wel – ratjetoe
Een Zuid-Frans mengsel van gestoofde Mediterrane groenten. Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee. Marimar Torres, schrijfster van een boek over de Catalaanse keuken beweert dat het gerecht afstamt van het Catalaanse gerecht samfaina. De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette en aubergine, ui en knoflook. Ratatouille wordt in Frankrijk – ’s zomers overigens ook koud – meestal gegeten met stokbrood. In Italië serveert men dit gerecht vaak met polenta.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Instructies
-
Bereiding:
Voorbereiding:
Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken.Bereiding:
Deze stoofgroenten kunt u rustig van tevoren bereiden. Sterker nog: als ratatouille een dag heeft gestaan is hij nog lekkerder! -
Tip:
- Doe een flinke scheut olijfolie in een cocotte
- Bak hierin eerst de aubergine even aan
-
- Neem uit de pan
- Bak op deze manier achtereenvolgens de ui, de knoflook en de paprika
- Als laatste bakt u de courgette aan
- Voeg nu alles bij elkaar, zonder de courgette. Deze voegt u pas een paar minuten voordat alles klaar is toe
- Stoof de tomatenpuree om de zuurtegraad aan te passen en doe deze bij de groenten
-
- Voeg wat water toe zodat een bodempje zichtbaar is in de cocotte
- Voeg de rozemarijn en de tijm toe
- Laat zachtjes stoven tot alles gaar is
- Haal de harde delen van de rozemarijn en de tijm uit de pan
- Voeg nu de courgette toe en laat nog 5 minuten doorstoven. Klaar!