Spaghetti alla puttanesca

Een typisch origineel pastagerecht uit de Italiaanse keuken
pinit

Spaghetti alla puttanesca

Difficulty: Beginner Prep Time 10 min Cook Time 12 min Total Time 22 minuten
Servings: 4

Description

Spaghetti alla puttanesca –  een klassieker


Er zijn in Italië een aantal pastagerechten die behoren tot de “chique en klassiek”, zoals penne alla vodkapenne al salmonepappardelle al sugo di lepre, en dergelijke. Men eet deze gerechten op feestdagen en bijzondere gebeurtenissen; in het restaurant; als er iets te vieren is. Het zijn gewoon pastagerechten maar dan nét even met iets meer “cachet”. Ook zijn er gerechten die meer thuishoren in de categorie “ouderwets, traditioneel, huisgemaakt”, volksgerechten zou men kunnen zeggen, zoals de spaghetti alla carbonara,  spaghetti alla’Amatriciana , spaghetti cacio e pepe en natuurlijk deze spaghetti alle puttanesca. De oorsprong van de naam puttanesca (“hoerenspaghetti”) is een raadsel. Het zou te maken hebben met gerechten die in bordelen werden geserveerd. Anderen beweren dat het te maken heeft met de snelle en nogal geïmproviseerde aard van de bereiding. Enfin – u mag dus zelf een eigen versie toevoegen.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten

Instructies

  1. Was de kappertjes onder koud stromend water om zoveel mogelijk zout te verwijderen.

  2. Snij de kappertjes grof.

  3. Ontpit de olijven en plet ze met de achterkant van een mes.

  4. Hak de peterselie.

  5. Zet een pan met zout water op voor de pasta en breng aan de kook.

  6. Maak in een sauteuse wat olijfolie warm en laat hierin de gepelde knoflook glazig worden samen met de (geplette) rode pepertjes.

  7. Voeg de ansjovis toe.

  8. Meteen daarna ook de kappertjes.

  9. Laat 5 minuten pruttelen en roer constant totdat de ansjovis oplost in de olie.

  10. Voeg nu de (in grove stukken gesneden) tomaten uit blik toe.

  11. Laat 10 minuten koken. Roer voortdurend goed door tot de tomaat mooi gaar is.

  12. Kook ondertussen de pasta beetgaar.

  13. Verwijder nu de knoflook uit de saus.

  14. Voeg de olijven toe.

  15. Als laatste voegt u de verse peterselie toe.

  16. Giet de pasta af en voeg deze bij de saus.

  17. Even door elkaar husselen op hoog vuur en meteen serveren. Klaar!

  18. wijntip witte wijn
Keywords: hartig, pasta, tomatensaus, kappertjes, knoflook, olijven, ansjovis

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?