Print opties

Schweinehaxe uit de oven

Cooking Method ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 1 uur Cook Time: 1 uur Rest Time: 4 uur Total Time: 6 uren
Beschrijving

Heerlijk, zo’n hele bovenpoot van een varken. Sommigen kunnen een hele op. Wij zetten voorlopig in op 1 per 2 personen.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Voor de marinade:
  • 1 glazen bier
  • 2 theelepels zout
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepels kummel
  • 1 theelepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • Voorkoken in:
  • 1 ui
  • 10 peperkorrels (gekneusd)
  • 1 blaadjes laurier
  • 3 jeneverbessen (gekneusd)
  • 3 pimentkorrels (gekneusd)
  • 1 bouquet garni
  • Haxe en garnituur:
  • 2 scheinehaxes (varkensbovenpoten van 7-9 ons)
  • 400 grammen winterpeen
  • 600 grammen aardappel
  • 2 uien (groot)
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • sahnemeerrettich
  • Keukengerei:
  • Bakblik
  • Penseel
  • Vijzel
  • Oven
Instructions
  1. Eerste voorbereidng:
    • Smeer het vlees in met zout en peper of uw favoriete vleeskruidenmix

    • Met de ui, het zout, de laurier, de peper, het piment, de jeneverbessen en het bouquet in ruim water opzetten

    • 1,5 uur koken

    • Vlees uit het kookvocht nemen en af laten koelen. Kookvocht eventueel bewaren
  2. Tweede voorbereiding:
    • Vetkap van het vlees ruitvormig insnijden (zie voorbeeld met ganzenborst)
    • Marinade maken
    • Vlees minstens 4 uur marineren
    • Oven verwarmen op 180 graden
  3. Bereiding:
    • Bakblik insmeren met olie
    • Schweinehaxe op het bakblik leggen en in de oven plaatsen
    • 1,25 uur braden, steeds draaien en steeds weer insmeren met de overgebleven marinade
    • Laatste 30 minuten mogen de groenten erbij in
    • Als deze te droog worden, af en toe besprenkelen met wat kookvocht
    • Eventueel tegen het einde even de grill aanzetten bij 220 graden voor een nog knapperiger korstje. Klaar!
    • Serveren met wat mierikswortelsaus (klik voor recept) of kant-en-klare Sahnemeerrettich
Keywords: haxe, varkensonderpoot, varkensbovenbeen, eisbein

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!