Salsiccia fresca, polenta, ratatouille
In het Nederlands ook wel verbasterd uitgesproken als ratjetoe. Een Zuid-Frans mengsel van gestoofde Mediterrane groenten. Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Klik hier voor ons recept. Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee. Marimar Torres, schrijfster van een boek over de Catalaanse keuken beweert dat het gerecht afstamt van het Catalaanse gerecht samfaina. De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette en aubergine, ui en knoflook. Ratatouille wordt in Frankrijk – ’s zomers overigens ook koud – meestal gegeten met stokbrood. In Italië serveert men dit gerecht vaak met polenta.
Een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem - de paiolo.
[caption id="attachment_5283" align="aligncenter" width="300"]Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk), en zelfs heeft niet iedereen tegenwoordig een oma die gek genoeg is om uren in de maispap te roeren. Er zijn daarom elektrische paiolo's in de handel. Veelal wordt echter voorgekookte polenta gebruikt.
[caption id="attachment_1842" align="aligncenter" width="201"]Deze wordt gemaakt door voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Het leukste is natuurlijk om de salsiccia fresca zelf te maken (klik voor recept). Kopen is uiteraard ook een optie.
Bereiding van de ratatouille:
Deze stoofgroenten kunt u rustig van tevoren bereiden. Kijk ook even naar ons aparte recept. Sterker nog: als ratatouille een dag heeft gestaan is hij nog lekkerder!
Stoof de tomatenpuree om de zuurtegraad aan te passen en doe deze bij de groenten.
Bereiding van het vlees:
Braad het vlees even aan. Snij het in grove stukken en voeg het aan de ratatouille toe en laat samen even doorgaren.
Polenta:
Wijntip:
Een mooie volle rode wijn.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!