Print opties

Salade Niçoise

Zuid-Franse salade van sla, groenten, aardappel en ansjovisfilets

Cooking Method , , ,
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Cook Time: 25 min Total Time: 25 minuten
Servings 4
Beschrijving

maar dan zoals het hoort

We gaan het niet moeilijker maken dan het is. We pakken Escoffier’s grote boek erbij en citeren:

haricots verts blanchis à l’eau bouillante et pommes de terre cuites à l’eau puis coupées en dés, en proportions égales, avec des petites tomates coupées en quartier, le tout décoré de câpres, d’olives et d’anchois et arrosé de filets d’huile et de vinaigre… Vertaling: Gelijke delen haricots verts en aardappelen in blokjes, kleine tomaten in partjes. Versiering van kappertjes, olijven en ansjovisfilets. Dressing: olie en azijn.

En dus: GEEN tonijn. GEEN bladsla. GEEN rare dressings.  Maar ja, nu wordt het wel ingewikkeld, want de bewoners van Nice zelf zijn het met dat recept helemaal niet eens…die zeggen dat een “Salade uit Nice”  bestaat uit louter rauwe groenten…dus weg met de aardappel en de geblancheerde haricots verts. De basisbestanddelen zijn hier:

Tomates mûres et fermes, petit poivron vert, cébettes ou oignon blanc, riquette ou mesclun, œufs durs, thon au naturel, filets d’anchois dessalés, olives noires et selon la saison : très petits artichauts poivrade, févettes du pays, cœur de céleri, jeune concombre… et du basilic ciselé en option… Vertaling: rijpe harde vleestomaat, ui, rucola of mesclunsla, hard gekookt ei, tonijn op water, gespoelde ansjovisfilets, zwarte olijven en, afhankelijk van het seizoen, kleine artisjokken (hartjes), kleine dubbel gedopte tuinboontjes, bleekselderij, komkommer. Bovenop eventueel wat gehakte basilicum.

Huh? In 1903 komt het recept van de Niçoise van Escoffier in de boeken.Wat er nou precies is misgegaan op die treinreis, zo rond 1903, die hij heeft moeten maken van de Côte d’Azur terug naar Parijs weten we niet.  Hoe dan ook, we hebben gekozen voor het recept van de meester. Té lekker. Voilà. Merci, Auguste.

Bon appétit.

[caption id="attachment_335" align="aligncenter" width="640"]Auguste Escoffier Auguste Escoffier[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 400 grammen haricots verts
  • 400 grammen aardappel (vastkokend)
  • 400 grammen kleine trostomaatjes (of snoeptomaatjes)
  • 10 rijpe zwarte olijven (zonder pit)
  • 25 kappertjes
  • ansjovisfilets (naar eigen inzicht)
  • Dressing maken van:
  • witte wijnazijn (naar behoeven)
  • olijfolie (naar behoeven)
  • zout (naar behoeven)
Instructies
  1. ALLONS-Y!

    Zoek alle ingrediënten bij elkaar.

  2. Snij de aardappel parmentier of mirepoix .

  3. Stort de blokjes in kokend water.

  4. Voeg zout toe en kook ze beetgaar.

  5. Rits de tomaten van de tros en snij ze in kwartjes of achtjes.

  6. Blancheer de haricots (klik voor advies).

  7. Doe alle groenten bij elkaar in een grote kom.

  8. Breng op smaak met zout, olie en azijn en hussel stevig door elkaar zonder de aardappel te beschadigen.

  9. SERVEERTIP

    Zie afbeelding bovenaan dit recept. U kunt de ansjovis in de salade mengen, u kunt hem ook apart serveren. Net wat het oog wil. Laat u de ansjovis weg, dan heeft u een vega-niçoise.

Keywords: NIce, Nizza, Côte d'azur

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!