Masterclass kooktechniek: blancheren

Blanchiment
pinit

Blanchiment

Masterclass kooktechniek: blancheren

Difficulty: Beginner Prep Time 5 min Cook Time 5 min Total Time 10 minuten

Description

Hoe je groenten mooi en knapperig houdt

Het kort koken van voedsel in ruim water,
afgieten en overspoelen met koud water.

Zo staat het in de culinaire woordenboeken. En het klopt! De techniek wordt voor verschillende doeleinden gebruikt – het weghalen van overheersende smaken, het losweken van vliezen (tomaat, zwezerik), het beetgaar koken (bladgroente), en – dat komt toch wel het meeste voor – het behouden van een kleur. Aan de hand van ons voorbeeld laten we u zien hoe u uw haricots verts net zo “verts” kunt krijgen als in de horeca. Fluitje van een cent.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Deze methode kunt u gebruiken voor het blancheren van allerlei soorten groente en bepaalde soorten ander voedsel

Keukengerei:

Instructies

    • Zet een pannetje met water op 
    • Breng aan de kook
  1. Bereid een bak of teiltje met ijswater voor.

  2. Kook de groenten 1,5 minuut.

    • Giet ze af
    • Bewaar het kookvocht
    • Stort de groenten in het ijswater en laat ze “schrikken” en afkoelen. Dit fixeert de kleur.
    • Stort het kookvocht terug in de pan
    • Breng weer aan de kook.
    • Voeg de groenten weer toe 
    • Kook tot de juiste garing is bereikt. Klaar!
Keywords: blancheren, ijswater

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?