Print opties

Ronde tuilebakjes

Coupelles tulipes de pâte â tuiles

Cooking Method
Cuisine ,
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 1 min Total Time: 6 minuten
Beschrijving

Kattetongendeeg

Het deeg voor tuile (uitspr. Twiej) is het zelfde als de bekende Nederlandse koekjes kattetongen en of de bekende “cigarette Russe”, het cilindervormige koekje dat vaak bij een ijsje wordt geserveerd. Het deeg is, meteen nadat het uit de oven komt, nog een korte tijd te vormen. Dat maakt het bijzonder interessant voor allerlei culinaire hoogstandjes.

Tuiledeeg maken (klik voor recept)

Voor deze bakjes heeft u een mal nodig. We leggen u in dit recept uit hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Ingrediënten en keukengerei:
  • +/-40 per bakje grammen tuiledeeg (zie recept)
  • Siliconen bakvel (of bakpapier)
  • Paletmes
  • Deegsteker
  • Oven
  • Suikerlamp (eventueel)
  • Karton
  • Stanleymesje
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180° C. Maak een mal van karton of kunststof van ongeveer 2mm dikte. Snij  ronde vormen uit door met een passer een cirkel van de gewenste doorsnee te trekken...

  2. en deze vervolgens uit te snijden met een scherp mesje. 

  3. Deze tuile kunt u gebruiken voor een tulpvormig bakje of een cigarette russe, bijvoorbeeld. 

    • Leg de mal op bakpapier of een siliconen bakvel
    • Schep een beetje deeg (klik voor recept) op een lepel en deponeer het in het midden van de uitgesneden vorm.
  4. Trek het deeg met een paletmes of een deegsteker zo gelijkmatig mogelijk in de vorm.

  5. Verwijder de vorm en leg het deeg in de oven.

  6. Bak het flinterdunne deeg razendsnel in een oven van 180° C tot het aan de randen begint te kleuren.

  7. Breng het deeg onmiddellijk nadat het uit de oven komt in de gewenste vorm, bijvoorbeeld door het over een vorm te laten zakken.

  8. Mocht het deeg te snel hard en bros geworden zijn, forceer het dan in geen geval. Zet het even terug in de oven, dan wordt het weer flexibeler. In grote keukens heeft men voor het vormen van tuiles een speciaal apparaat, dat de werkbank van onder en van boven verhit. Zo kan men langer blijven vormen zonder dat het “kunstwerkje” afkoelt en onherroepelijk breekt. Een dergelijk apparaat wordt een suikerlamp genoemd.

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!