Print opties

Rollade van lamsschouder

Rôti d'épaule d'agneau

Cuisine ,
Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 2 uur Rest Time: 48 uur Total Time: 50 uren 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Zo'n rollade van bij de slager - niks mis mee natuurlijk. Maar stel u eens voor...helemaal zelf maken. Hartstikke leuk en een voldoening dat het geeft...waanzinnig. We nemen u stap voor stap mee op dit avontuur.

Ingrediënten
  • 1 lamsschouder
  • 6 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • grof zout
  • knoflook (eventueel)
  • zwarte peper (uit de molen)
  • 100 grammen geklaarde boter
  • Keukengerei:
  • Rolladetouw
  • Huishoudfolie
  • Cocotte
  • Sauteuse
  • Uitbeenmes
  • Zeef
Instructies
  1. Nou, eerst maar eens naar de slager voor een mooie lamsbout. Bij de Turkse slager geen probleem, bij de Nederlandse slager zult u waarschijnlijk wat langer moeten zoeken.

    • Verwijder het overtollige vet. Als u ruimte heeft in de vriezer - dit vet komt van pas voor een aantal gerechten, bijvoorbeeld arrosticini, adana kebab en de beroemde Oezbeekse plov
    • Haal het vlees van de botten in zo groot mogelijke delen. Met de botten kunt u lamsboullion maken.
    • Knoop een rollade van het vlees zoals aangegeven in deze instructie.
    • Leg een strook huishoudfolie op de werkbank
    • Bedek deze met voldoende takjes tijm en rozemarijn
  2. Leg daar de rollade bovenop.

    • Rol de rollade strak op
    • Leg het pakketje in de koelkast voor 48 uur
    • Na deze rusttijd haalt u de rollade weer tevoorschijn
    • Breng op smaak met zout
  3. Flink wat zwarte peper...

  4. Smelt de geklaarde boter in een cocotte en laat goed heet worden.

    • Leg het vlees in de pan
    • Schroei het geleidelijk rondom dicht...
  5. ...totdat de rollade een egale kleur heeft verkregen aan alle zijden.

  6. Leg de kruiden van de marinade bovenop het vlees (niet in de boter.

  7. Verlaag de hittebron en braad de rollade in 2 uur gaar.

  8. U zult zien dat de rollade redelijk geslonken is dat er veel braadvocht is ontstaan - een heerlijk basis voor uw jus.

  9. Hou het vlees even apart terwijl u...

  10. ..het braadvocht filtert in een schone sauspan en...

  11. ...vervolgens inkookt (reduceert) tot een lekkere glanzende jus overblijft. Blijf wel letten op het zoutgehalte.

  12. Serveertip:

    Lekker met in de schil gekookte aardappelen en groene groente.

Keywords: lam, agneau, epaule, rollade, uitbenen

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!