Roasted Turkey – kalkoen voor Thanksgiving en Kerst
Roasted Turkey op z’n Amerikaans: echt iets voor Thanksgiving!
In de Verenigde Staten is kalkoen het gerecht bij uitstek voor Thanksgiving, de dag waarop het volk God of het lot dankt voor de goede oogst. Daarbij hoort kalkoen. Het is zo populair dat de President van de Verenigde Staten elk jaar als symbolisch gebaar één kalkoen officieel gratie verleent. Deze kalkoen mag dan de rest van zijn leven doorbrengen op de prairie en mag niet meer worden ingezet als voedsel.
Thanksgiving: hebben de Nederlanders dat bedacht?
Thanksgiving met kalkoen is ook bij ons een traditie aan het worden. De combinatie van een feest en een maaltijd is natuurlijk niet nieuw. Hoe Thanksgiving precies is begonnen is niet helemaal duidelijk. Volgens sommigen waren het de Pilgrim Fathers die na hun tocht naar Amerika op de Mayflower God dankten voor een goede nazomer, zodat er toch nog geoogst kon worden na al hun ontberingen. Anderen zeggen, en dat vinden wij leuker, dat de traditie een verbastering is van de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober, dat tot op de dag van vandaag in Leiden wordt gevierd met een kerkdienst en een maaltijd. Nederlandse emigranten zouden deze traditie hebben meegenomen naar Amerika en daar hebben voortgezet.
We hebben dit recept opgebouwd voor een standaard kalkoen van 3 kilo. Heeft u een grotere vogel, pas dan de hoeveelheid ingrediënten aan.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Kalkoen, hoe eigenwijs bij leven, zo gemakkelijk op de hand na zijn dood: Een rode wijn heeft de voorkeur, maar binnen deze categorie kan werkelijk alles. Denk aan een Graves, een Côtes de Nuits, een Brouilly, een Cadillac, zelfs een Margaux hoeft zich hier niet te schamen voor deze combinatie, al wordt het - financieel gezien - een heel ander dinertje. Witte wijn kan ook, maar hier is de keuze veel beperkter. Een Faugères kan, een Ladoix, en een vrij grote reeks witte wijnen uit de Rhônevallei kunnen het aan, bijvoorbeeld uit de Ardèche.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!