Roasted turkey

Roasted Turkey – kalkoen voor Thanksgiving en Kerst
pinit

Roasted Turkey – kalkoen voor Thanksgiving en Kerst

Difficulty: Gevorderd Prep Time 15 min Cook Time 3 uur Rest Time 30 min Total Time 3 uren 45 minuten
Servings: 6

Description

Roasted Turkey op z’n Amerikaans: echt iets voor Thanksgiving!
In de Verenigde Staten is kalkoen het gerecht bij uitstek voor Thanksgiving, de dag waarop het volk God of het lot dankt voor de goede oogst. Daarbij hoort kalkoen. Het is zo populair dat de President van de Verenigde Staten elk jaar als symbolisch gebaar één kalkoen officieel gratie verleent. Deze kalkoen mag dan de rest van zijn leven doorbrengen op de prairie en mag niet meer worden ingezet als voedsel.

Thanksgiving: hebben de Nederlanders dat bedacht?
Thanksgiving met kalkoen is ook bij ons een traditie aan het worden. De combinatie van een feest en een maaltijd is natuurlijk niet nieuw. Hoe Thanksgiving precies is begonnen is niet helemaal duidelijk. Volgens sommigen waren het de Pilgrim Fathers die na hun tocht naar Amerika op de Mayflower God dankten voor een goede nazomer, zodat er toch nog geoogst kon worden na al hun ontberingen. Anderen zeggen, en dat vinden wij leuker, dat de traditie een verbastering is van de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober, dat tot op de dag van vandaag in Leiden wordt gevierd met een kerkdienst en een maaltijd. Nederlandse emigranten zouden deze traditie hebben meegenomen naar Amerika en daar hebben voortgezet.

We hebben dit recept opgebouwd voor een standaard kalkoen van 3 kilo. Heeft u een grotere vogel, pas dan de hoeveelheid ingrediënten aan.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor een kalkoen van 3 kg

Keukengerei:

Instructions

  1. VOORBEREIDING

    • Maak een mooie kippenbouillon of gevogeltefond (klik voor de recepten)
    • Verwarm de oven voor op 210° C
    • Spoel de kalkoen af onder koud stromend water en maak hem goed droog met keukenpapier. Zorg ervoor dat de kalkoen ook van binnen goed schoon is. 
  2. BEREIDING

    • Vul de kalkoen met de peterselie en de rozemarijn
    • Bind de poten van de kalkoen eventueel  af met rolladetouw
    • Leg de grof gehakte ui, de selderij en de wortel in een braadslee
    • Leg de kalkoen er  bovenop
    • Besprenkel de kalkoen met de olijfolie
    • Wrijf de olie goed in de huid met een vlakke hand
    • Kruid de kalkoen met zout en peper of uw favoriee vleeskruidenmix
    • Plaats in de oven en braad 30 to 45 minuten zonder af te dekken
    • Voeg nu de bouillon toe en bedek de braadslee lichtjes met aluminiumfolie.
    • Breng de temperatuur terug tot 180° C en braad de kalkoen in ongeveer 2 uur gaar totdat de kerntemperatuur in de dij rond de 65° C graden is. Raadpleeg eventueel onze kerntemperaturentabel. Klaar!
    Heteluchtoven
  3. SERVEERTIP

    • Laat de kalkoen 30 minuten rusten voor u hem aansnijdt
    • Verwijder de kruiden uit de buikholte, deze zijn niet eetbaar en hebben hun dienst gedaan
    • Trancheer en serveer met de jus en de groenten. Zoete aardappel is hierbij erg lekker
    • Traditioneel wordt deze kalkoen ook geserveerd met veenbessen. Een pumpkin pie (een taart van pompoen) is ook vaste prik op deze dag.
  4. WIJNTIP

    Kalkoen, hoe eigenwijs bij leven, zo gemakkelijk op de hand na zijn dood: Een rode wijn heeft de voorkeur, maar binnen deze categorie kan werkelijk alles. Denk aan een Graves, een Côtes de Nuits, een Brouilly, een Cadillac, zelfs een Margaux hoeft zich hier niet te schamen voor deze combinatie, al wordt het - financieel gezien - een heel ander dinertje. Witte wijn kan ook, maar hier is de keuze veel beperkter. Een Faugères kan, een Ladoix, en een vrij grote reeks witte wijnen uit de Rhônevallei kunnen het aan, bijvoorbeeld uit de Ardèche.

    wijntip rode wijn
Keywords: kalkoen, feestmaal, turkey, dinde, tacchino, thanksgiving

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?