Print opties

Risotto ai funghi misti

Risotto met gemengde paddenstoelen

Cooking Method , , ,
Difficulty Gevorderd
Tijd
Cook Time: 20 min Total Time: 20 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ook als voor- of bijgerecht!

Ingrediënten
  • 300 grammen risottorijst (liefst carnaroli of vialone nano)
  • 500 milliliters brodo vegetale (groentenbouillon; zie recept)
  • 1 sjalot
  • 4 plakjes guanciale
  • 1 eetlepel funghi porcini (droog. Eekhoorntjesbrood)
  • 150 grammen shi-take (vers)
  • 50 grammen Parmezaanse kaas of Grana Padano
  • 100 milliliters witte wijn
  • 90 grammen roomboter
  • 1 zout en fijne peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Cocotte
  • Rasp
  • Grillplaat
Instructies
  1. Voorbereiding

    Maak een mooie brodo vegetale (groentebouillon) zoals aangegeven in ons aparte recept.

  2. Snij 4 plakken guanciale van zo’n 2mm dik.

    VOORAF

    • Grill de plakjes guanciale en de in plakjes gesneden (eminceren) shi-take (kastanjechampignons kunnen ook prima) op een grillplaat tot de guanciale mooi krokant is en de paddestoelen een kleurtje hebben
    • Hak de gedroogde funghi porcini fijn
    • Hak de sjalot fijn
    • Smelt 20g boter in een ruime pan
    • Zet hierin de zeer fijn gehakte sjalot aan totdat deze glazig wordt
    • Voeg de rijst en de funghi porcini toe
    • Laat deze even in de boter op hun gemak komen terwijl u er zachtjes in roert
    • Deglaceer (blus af) met droge witte wijn
    • Reduceer tot de wijn verdampt is
    • Leng het mengsel aan met wat brodo vegetale zodat het net onder komt te staan en breng zachtjes aan de kook.
    • Wanneer de rijst bijna droogkookt, voegt u weer een beetje groentebouillon toe
  3. Blijven herhalen tot een mooie smeuïge risotto met beetgare rijst is ontstaan

  4. Mantecare
    • Roer als laatste de tweede helft van de boter door de risotto
    • Breng op smaak met zout en peper
    • Voeg nu de helft van de geraspte Parmezaanse kaas (of Grana Padano) toe en roer nog een keer goed om
    • Serveer met een krokant plakje guanciale per bord. Zet de rest van de geraspte kaas op tafel. Klaar!
  5. wijntip rode wijn
     

    WIJNTIP

    Een niet al te lijvige rode Italiaan. Wij raden deze aan: Sangiovese di Romagna.

Keywords: rijst, risotto, paddenstoel, paddestoel

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!