Rundersteak aan stuk uit de braadpan
Rôti de bœuf
Rundersteak aan stuk uit de braadpan
Description
Mals vlees voor een heerlijke steak, getrancheerd aan tafel
Ribeye, entrecote, lende aan stuk - hoe maak je die klaar in de pan?
Verschillende wegen leiden naar Rome. Dit recept is voor rib-eye als een heel stuk dat u zelf trancheert wanneer het gebraden is. Andere vleessoorten met korte vezel, die u rare tot medium rare wilt serveren, kunnen ook prima.
Kamertemperatuur
Zorg er altijd voor dat uw vlees op kamertemperatuur is voordat u gaat bakken. Hoe kouder het vlees in de kern, hoe moeilijker het is om het egaal te garen.
Kerntemperatuur
Voor medium rare rundvlees aan stuk moet u rekenen op een kerntemperatuur van rond de 50-55℃. Als u precies wilt weten hoe warm de kern van uw vlees is, kunt u twee methodes toepassen. De eerste is door een kernthermometer te gebruiken. De tweede is de zogenaamde finger test (klik op de link).
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Voor 6-10 personen
Keukengerei:
Instructies
-
VOORBEREIDING
Haal het vlees uit de verpakking en laat het even bijkomen. Dep overtollig vocht weg met keukenpapier.
-
KRUIDENMIX, RUB OF PEPER&ZOUT
Zet uw kruiden klaar. Wij raden zout en peper aan. Uw eigen kruidensamenstelling of dry rub kan natuurlijk net zo goed.
-
BEREIDING
- Doe een flinke hoeveelheid geklaarde boter in een braadpan en zet deze op hoog vuur
- Schroei het vlees rondom dicht op hoog vuur
- Temper de warmtebron en braad het vlees in de cocotte tot een kerntemperatuur van 50 graden is bereikt
-
- Haal het vlees uit de pan
- Laat rusten, bedekt met zilverpapier. Minstens 10 minuten (rijpen)
- Blus ondertussen de boter af met, bijvoorbeeld een scheut rode wijn en een halve pollepel runderbouillon (klik voor recept)
- Laat indampen (reduceren) en breng op smaak
-
SERVEERTIP
- Trancheer het vlees, liefst aan tafel
- Serveer met een gekookte aardappel en een frisse groene salade met vinaigrette (klik voor recept)