Print opties

Ravioloni di peperonata al pachino stufato

Tweekleurige ravioli met een vulling van gestoofde paprika en een dressing van gestoofde tomaatjes

Cooking Method , ,
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 65 min Cook Time: 4 min Total Time: 1 uur 9 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ravioli, zo heerlijk om zelf te maken...
Ravioli werden in de zestiger jaren in ons land geïntroduceerd. Een glibberig deegkussentje in een niet nader te bepalen licht oranje saus uit blik. Binnenin zat een soort vleesvulling. Ze zijn nog te koop. Inmiddels weten we beter. Ravioli zijn natuurlijk het lekkerst als je ze zelf maakt. Vleesgevulde ravioli komen in Italië oorspronkelijk uit Süd-Tirol. In de rest van het land is een vulling van ricotta, al dan niet met spinazie, gebruikelijker. Er zijn echter vele variaties, zelfs zoete vullingen bestaan. De vorm van ravioli is meestal vierkant of halve cirkels maar ook daar bestaan allerlei variaties op. Ravioli kunnen met de hand worden gestoken of gesneden. Hiervoor bestaan speciale pastawieltjes (rotelle). Ook zijn er speciale vormpjes voor in de handel . Ravioli worden gegeten in bouillon, met tomatensaus (sugo) en met roomsaus van aller aard.

[caption id="attachment_5371" align="aligncenter" width="300"]Ravioli snijden in halvemaanvorm Ravioli snijden in halvemaanvorm[/caption]

Pasta ripiena
Pasta met vulling. De meest bekende is wel de raviolo, maar ons Noord-West-Europeanen staat nog het een en ander te wachten: agnolotti, cannelloni, conchiglie, fagottini, paccheri, pansotti, tortelli, tortellini, anolini, caramelle, casonsei, mezzelune, triangoli… Maar hoe komt het nou dat juist de ravioli zo beroemd zijn geworden? Volgens geïnformeerde bronnen is “raviolo” niet alleen de benaming van een bepaald soort pasta ripiena maar ook een groepsbenaming voor alle soorten gevulde pasta tegelijk. Net als “maccherone” dat in bepaalde delen van Italië is voor niet gevulde pasta (Dit heeft er op zijn beurt toe geleid dat in sommige talen van de wereld pasta macaroni is gaan heten, zoals Макароны (Makarony) in het Russisch).

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 400 grammen grano duro meel (zie recept)
  • 4 eieren (zie recept)
  • 50 grammen gehakte spinazie (gekookt, uitgelekt gewicht)
  • 100 grammen peperonata (zie recept)
  • 400 grammen gestoofde trostomaat (zie recept)
  • Parmezaan (naar behoeven)
  • zout
  • Keukenbenodigheden
  • Pastawieltje
  • Pastamachine
  • Keukenmachine
  • Vergiet
  • Penseel
  • Zeef
Instructies
  1. Voorbereiding
    • Maak van meel en eieren een eigengemaakt pastadeeg (volg de instructies op deze pagina). Bekijk de verhoudingen in de ingrediëntenlijst van dit recept.
    • Deel het deeg in tweeën
    • Voeg 50 gr gemalen, goed uitgelekte, gekookte spinazie (en wat extra meel) aan de ene helft toe voor een leuke groene kleur
    • Laat het deeg minstens 30 minuten rusten in de koelkast
  2. Zorg, voor de vulling, voor een lekkkere peperonata van gele paprika. Volg dit recept

  3. UITROLLEN

    • Bestrooi uw werkvlak met meel
    • Maak met een deegroller of pastamachientje zo dun mogelijke repen pasta.
    • Als het goed is, heeft u nu evenveel gele als groene banen pasta

  4. VULLEN

    • Leg de groene banen op de werkbank
    • Smeer de randen in met een penseeltje met water
    • Plaats op gelijke afstanden een klein beetje peperonata. Zorg ervoor dat de olie niet op de renden terecht komt, anders plakt uw raviolo straks niet dicht!
    • Leg de gele deeglaag er nu bovenop. Druk voorzichtig de lucht tussen de twee lagen uit. Het is belangrijk dat de twee lagen goed op elkaar plakken, anders wordt het bij het koken van de gevulde pasta een rommeltje
  5. Rotella

    Steek nu ravioli uit met een pastawieltje. Vierkanten kunnen, halve maantjes natuurlijk ook.

  6. BEREIDING

    Kook de pasta in kokend, zout water. De kookduur is afhankelijk van de dikte van uw deeg dus het beste is ervaring of regelmatig proeven (maak dus wat extra ravioli). Ongeveer 4 minuten mogen ze wel hebben. Laat ze uitlekken en serveer met de gestoofde tomaten en flink wat Parmezaan. Klaar!

Keywords: ravioli, pasta ripiena, vulling

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!