Een Texaanse lekkernij
Pulled pork. Niet weg te denken uit de menu’s van tal van eetgelegenheden in de VS, vooral de zuidelijke staten. Heerlijk als hoofdgerecht, schitterend op een lekker knapperig broodje. Serveer het met authentieke Amerikaanse cole slaw (klik voor recept) en voor u het weet wanen uw tafelgasten zich op een ranch in Texas!
Pulled pork is een typisch voorbeeld van slow cooking. U kunt het maken in een slow cooker, op de barbecue, in de oven, zelfs op het fornuis. Als u het maar langzaam doet! Wij geven u in dit receptje een variant die in een gesloten braadpan in de oven wordt gemaakt.
Pulled pork wordt gemaakt van varkensnek, procureur, varkensschouder. Het is “familie” van een Cubaans gerecht, de beroemde en overheerlijke Ropa Vieja.
Pak een mooi stuk varkensvlees. Een Boston Butt, procureur of varkensnek zijn het beste. Het moet niet te mager zijn.
Zet de gesnipperde ui aan in een cocotte of braadpan met de olijfolie (glaceren)
Als de ui mooi glazig is, afblussen met de bouillon (klik voor recept) en de azijn (deglaceren).
Aan de kook brengen, alle andere ingrediënten (behalve de tijm) door het vocht roeren en even laten pruttelen.
Vervolgens het vlees toevoegen, takje tijm erbij,
deksel erop en in de oven.
We zouden bijna zeggen: “Bootleg of moonshine!” – huisgestookte, clandestiene sterke drank voor echte mannen! Maar een mooie Californische Chardonnay kan natuurlijk ook. Of een Budweisertje… ook een idee!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!