Print opties

Pulled pork

Een Texaanse lekkernij

Cooking Method , , ,
Cuisine ,
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 5 min Rest Time: 12 uur Total Time: 12 uren 35 minuten
Servings 10
Beschrijving

Slow cooking op z’n best

Pulled pork. Niet weg te denken uit de menu’s van tal van eetgelegenheden in de VS, vooral de zuidelijke staten. Heerlijk als hoofdgerecht, schitterend op een lekker knapperig broodje. Serveer het met authentieke Amerikaanse cole slaw (klik voor recept) en voor u het weet wanen uw tafelgasten zich op een ranch in Texas!

Pulled pork is een typisch voorbeeld van slow cooking. U kunt het maken in een slow cooker, op de barbecue, in de oven, zelfs op het fornuis. Als u het maar langzaam doet! Wij geven u in dit receptje een variant die in een gesloten braadpan in de oven wordt gemaakt.

Pulled pork wordt gemaakt van varkensnek, procureur, varkensschouder. Het is “familie” van een Cubaans gerecht, de beroemde en overheerlijke  Ropa Vieja.

Ingrediënten
  • 2 kilogram varkensnek, Boston butt, procureur
  • 50 milliliters runderbouillon (zie recept)
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 50 milliliters appelazijn
  • 50 grammen rietsuiker
  • 100 milliliters barbecuesaus
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 1/2 eetlepels chilipoeder
  • 1 ui (groot, gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (gehakt)
  • 1 takje tijm
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Braadpan
  • Koekenpan
  • Rolladetouw (eventueel)
Instructies
  1. Pak een mooi stuk varkensvlees. Een Boston Butt, procureur of varkensnek zijn het beste. Het moet niet te mager zijn.

    • Wrijf het vlees goed in met de mosterd en de bbq-saus. Kruid, indien gewenst, bij met zout en peper. Bind het vlees eventueel op als een rollade, maar niet te strak (klik hier voor de instructies). Of dit nodig is hangt af van de vorm, als u een mooi geleidelijk, dik stuk heeft, hoeft het niet. Is het wat platter uitgevallen, kan het zin hebben, voor een gelijkmatigere garing
    • Laat het vlees een nachtje marineren
  2. KOOKVOCHT EN BOUQUET

    Zet de gesnipperde ui aan in een cocotte of braadpan met de olijfolie (glaceren)

  3. Als de ui mooi glazig is, afblussen met de bouillon (klik voor recept) en de azijn (deglaceren).

  4. Aan de kook brengen, alle andere ingrediënten (behalve de tijm) door het vocht roeren en even laten pruttelen. 

  5. Vervolgens het vlees toevoegen, takje tijm erbij, 

  6. deksel erop en in de oven.

    MINSTENS 5 UUR GAREN

    • Nu heeft u alle tijd. Het vlees moet nu minstens 5 uur garen. U kunt aan het vlees zien wanneer het gaar is. Dan valt het letterlijk in sliertjes uit elkaar. Als het zover is kunt u het vlees met 2 vorken helemaal uit elkaar trekken
    • Doe je sliertjes terug in het kookvocht en schep het geheel een paar keer goed door elkaar. Breng eventueel nog op smaak met zout. Klaar!
  7. WIJNTIP

    We zouden bijna zeggen: “Bootleg of moonshine!” – huisgestookte, clandestiene sterke drank voor echte mannen! Maar een mooie Californische Chardonnay kan natuurlijk ook. Of een Budweisertje… ook een idee!

Keywords: pulled pork, bbq, slow, cooking

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!