Zelfgemaakte patat
Laat u niets wijsmaken: eigengemaakte frites zijn eigengemaakte frites. Die komen uw huis niet binnen in een plastic verpakking en kunnen niet op één of andere wonderlijke manier “in de oven”. Eigengemaakte frites zijn reepjes aardappel, gesneden van plakjes aardappel, gedompeld in olie, en wel twee maal. Punt. Heerlijk.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Kies een aardappel die:
Als voorbeelden voor een goede frietaardappel worden vaak Agria, Première, Victoria, Santé en Bintje genoemd.
Schil de aardappels zorgvuldig.
Giet verse zonnebloemolie in uw friteuse of pan en verwarm tot 120-140 graden. Andere olie kan ook. Het belangrijke om in de gaten te houden is het rookpunt van de olie die u gebruikt (hoe hoger, hoe beter) en de smaak (sommige oliesoorten hebben nou eenmaal een specifieke smaak, zoals goede olijfolie, ongeraffineerde kokosolie, palmolie, en die smaak past niet altijd). Gebruik uw olie niet te vaak, liefst slechts één keer. Oude olie is ongezonder en niet zo lekker.
Bak de frites op deze temperatuur tot ze gaar zijn. De kleur blijft blank, de frites is ook nog niet echt knapperig.
Haal de frites uit de friteuse of pan en laat ze uitlekken in een metalen vergiet. Laat ze minstens een uur rusten en afkoelen.
Breng de olie nu weer op temperatuur, dit maal op 170 graden. Bak de frites goudgeel en knapperig. Haal ze uit de pan, laat ze uitlekken in een vergiet en daarna op keukenpapier. Zout de frites naar smaak. Klaar!
Recept voor eigengemaakte mayonaise: klik hier
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!