Poivronade
De Italiaanse antipasti, heerlijk uitgestald bij binnenkomst in zo’n typisch Italiaans restaurantje tijdens een onvergetelijke zomervakantie. zalig. Wel oppassen – de antipasti, die vaak zo uitdagend zijn uitgestald, staan met steevaste regelmaat niet op de kaart en kosten dus, zo blijkt vaak aan het einde van het diner, wat “de gek ervoor geeft”. Maar ach, er zijn ergere dingen waarvoor je het vel over de oren getrokken wordt, toch? Een vast bestanddeel van deze antipasti zijn de “melanzane alla griglia” of “alla brace” (klik voor recept), heerlijke aubergines van de grill. Een tweede gerecht dat nooit mag ontbereken is peperonata. Er zijn twee versies van het recept - het ene recept gaat uit van geroosterde paprika's, het andere van in de pan gestoofde. We geven u beide versies.
Peperonata is een gemakkelijk Italiaans recept dat hoofdzakelijk uit paprika (oftewel peperone) bestaat. Zeer eenvoudig te maken, heerlijk als antipasto of als bijgerecht.
Voorbereiding:
Leg de paprika’s op een bakblik in de oven onder de grill of (beter nog) in hun geheel op de grill van een hete barbecue.
Pel ze voorzichtig en ontdoe ze van de zaadjes en kronen.
Peperonata wordt ook gewoon thuis gemaakt op het fornuis. Italiaanse families gebruiken hiervoor zowel gele als rode paprika’s. Men zet een koekenpan met olijfolie op, zet daarin een paar teentjes knoflook aan...
...voegt de gesneden paprika toe en laat op heel laag vuur de paprika ijzig langzaam (1-1,5 uur) gaar stoven. Ook heerlijk!
Brood! Serveer brood bij dit gerecht. De olie van de peperonata is zó lekker om te dippen...dat moet je hebben meegemaakt!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!