Print opties

Peperonata

Poivronade

Difficulty Gemiddeld
Tijd
Cook Time: 25 min Total Time: 25 minuten
Servings 6
Beschrijving

De Italiaanse antipasti, heerlijk uitgestald bij binnenkomst in zo’n typisch Italiaans restaurantje tijdens een onvergetelijke zomervakantie. zalig. Wel oppassen – de antipasti, die vaak zo uitdagend zijn uitgestald, staan met steevaste regelmaat niet op de kaart en kosten dus, zo blijkt vaak aan het einde van het diner, wat “de gek ervoor geeft”. Maar ach, er zijn ergere dingen waarvoor je het vel over de oren getrokken wordt, toch? Een vast bestanddeel van deze antipasti zijn de “melanzane alla griglia” of “alla brace” (klik voor recept), heerlijke aubergines van de grill. Een tweede gerecht dat nooit mag ontbereken is peperonata. Er zijn twee versies van het recept - het ene recept gaat uit van geroosterde paprika's, het andere van in de pan gestoofde. We geven u beide versies.

Kan ook als bijgerecht dienen

Peperonata is een gemakkelijk Italiaans recept dat hoofdzakelijk uit paprika (oftewel peperone) bestaat. Zeer eenvoudig te maken, heerlijk als antipasto of als bijgerecht.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor 8-10 personen:
  • 6 paprika's (gewoon of puntpaprika, rood of geel)
  • olijfolie (naar behoeven)
  • 2 tenen knoflook
  • zout (naar smaak)
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • Keukengerei:
  • Barbecue (of oven met grill, of koekenpan)
Instructies
  1. Voorbereiding:
    Leg de paprika’s op een bakblik in de oven onder de grill of (beter nog) in hun geheel op de grill van een hete barbecue. 

  2. GeblakerdPeperonata
    • Draai ze regelmatig om zodat de huid aan alle kanten mooi geblakerd is
    • Laat ze afkoelen
  3. Pel ze voorzichtig en ontdoe ze van de zaadjes en kronen.

  4. SIMPELERE VERSIE

    Peperonata wordt ook gewoon thuis gemaakt op het fornuis. Italiaanse families gebruiken hiervoor zowel gele als rode paprika’s. Men zet een koekenpan met olijfolie op, zet daarin een paar teentjes knoflook aan...

  5. ...voegt de gesneden paprika toe en laat op heel laag vuur de paprika ijzig langzaam (1-1,5 uur) gaar stoven. Ook heerlijk!

  6. SERVEERTIP

    Brood! Serveer brood bij dit gerecht. De olie van de peperonata is zó lekker om te dippen...dat moet je hebben meegemaakt!

Keywords: paprika, barbecue, as, grillen, marineren, conserveren

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!