Pelmeni of pirogi

Oekraiens-Russische deegkussentjes met vulling
pinit

Пельмени

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 1 uur Cook Time 5 min Total Time 1 uur 5 minuten
Servings: 4

Description

Oost-Europese lekkernij

Het is maar waar je geboren bent – in Polen  worden ze pirogi genoemd. De Russen vinden dat dan weer raar want daar zijn pirogi (пироги) kleine hapjes van brooddeeg met een vulling. In Rusland noemen we ze pelmeni (пельмени). Je zou het de tegenhanger van de tortellini kunnen noemen. En inderdaad – daar hebben ze wel wat van weg. Alleen het deeg is van zachte tarwe in plaats van “grano duro” en de vulling komt qua smaak niet in de buurt. Echt anders, toch wel.

Pelmeni zijn deegzakjes gevuld met een farce van meestal vlees. Sommigen beweren dat er ook andere dingen in kunnen of mogen maar vlees is toch wel het meest gebruikelijke.  Het bereiden ervan is de trots van iedere Slavische moeder. Iedere gezinsmoeder dient dit te kunnen en elk gezin is trots op de smaak van de pelmeni van mamma of oma. Het maken is niet moeilijk maar wel omslachtig. Voor een kookhobbyist is het echter een festijn.

Pelmeni worden vaak op borden geserveerd, maar ook in zogenaamde gorshochki. Zie afbeelding.

Gorshochka
Gorshochka

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de vuling:

Voor de garnituur:

Keukengerei:

Instructies

  1. Zeef de bloem in een kom.

  2. Voeg zout toe.

  3. Vermeng met een vork.

  4. Voeg het ei toe.

  5. Voeg wat melk en water toe. Als bij het kneden het deeg te droog wordt, voeg dan nog wat water toe. Wordt het te nat, verhoog dan de hoeveelheid bloem.

  6. Vermeng even met een losse hand en leg het deeg op een plank of op de werkbank.

  7. Kneed stevig tot het deeg…

  8. …elastisch wordt.

  9. Sluit af met een deksel of met huishoudfolie en zet voor 30 minuten in de koelkast.

  10. Zelf gehakt maken? Natuurlijk! Volg deze links:

    Rundergehakt

    Varkensgehakt

    Half-om-halfgehakt

    Wildzwijnsgehakt

    Lamsgehakt

  11. Verzamel nu de ingrediënten voor de vulling.

  12. Voeg de ui toe aan het gehakt.

  13. Tip: bent u niet zo weg van de smaak van rauwe ui (zoals wij van Culinarius bijvoorbeeld), dan kunt u de ui eerst even glazig laten  worden in wat boter (glaceren). Hierdoor wordt de smaak wat milder en kunt u ook nog dezelfde avond naar een feestje…

  14. Breng het gehakt op smaak met zout…

  15. …en zwarte peper uit de molen.

  16. Voeg het ei toe.

  17. Meng het vleesmengsel met een stevige hand.

  18. Haal het deeg uit de koelkast en snij er een flinke plak van af.

  19. Rol deze in een worst van ongeveer 3 cm doorsnee.

  20. Snij gelijke stukjes van de worst.

  21. Plet de stukjes in de palm van de hand….

  22. … en maak er met de deegroller dunne schijfjes van 10 cm van.

  23. Pak de schijfjes een voor een op in de vlakke hand, leg er wat vleesvulling op in het midden….

  24. …en vouw de pelmeni dicht.

  25. Knijp de randen stevig op elkaar.

  26. Vouw daarna de hoeken van de ontstane halve cirkel naar elkaar toe om de pelmeni hun uiteindelijke vorm te geven. 

  27. Het liefst natuurlijk met z’n allen:)

  28. Snij weer een plak deeg af en herhaal dit proces tot het deeg (of de vulling) op is.

  29. Reken op een portie van ongeveer 7-10 pelmeni per persoon. Heeft u er er teveel? Ze zijn prima in te vriezen en gaan een winter mee. Wel apart invriezen, niet tegen elkaar aangeplakt.

  30. Gooi de pelmeni in kokend water. Ze zijn gaar wanneer ze boven komen drijven plus 1 minuut.

  31. Zorg voor verse dille en peterselie.

  32. Hak de kruiden fijn.

  33. Zet smetana en ketchup op tafel. Geen smetana kunnen vinden? Crème fraîche of zure room kunnen in principe ook wel.

  34. SERVEERTIP

    Pelmeni worden het liefst met smetana geserveerd. Sommigen prefereren ketchup. Kies dus voor één van deze twee en laat de gasten zelf extra toevoegen indien gewenst.

  35. WIJNTIP

    Wodkaatje?

    Wodka
Keywords: pelmeni, varenniki, vareniki, deegkussentjes, ravioli, maultaschen

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?