Print opties

Patatas bravas

Pommes de terre frites à la sauce tomate épicée

Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 10 min Total Time: 15 minuten
Servings 4
Beschrijving

Een typisch Spaans gerecht

Patatas bravas is een typische tapa. Het kan echter ook prima dienen als garnituur bij een lekker Spaans vleesgerecht. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: vrij grote blokjes aardappel, gefrituurd, overgoten met een heerlijke saus. Gebruik goede olijfolie. Deze aardappels hebben daar veel baat bij. Het resultaat is een bijgerechtje om je vingers bij af te likken!

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Jamon Ibérico, 2018 Sevilla[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 4 aardappels (vastkokend, groot)
  • olijfolie (naar behoeven)
  • 1 ui (middelgroot)
  • 200 milliliters (gevogelte)bouillon (zie recept)
  • 1,5 eetlepels tomatenpuree (geblust - zie recept)
  • 1/2 eetlepels bloem
  • 1,5 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepels chilipoeder
  • 1 scheutje azijn
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 eetlepels suiker
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Friteuse
  • Garde
  • Knoflookpers
  • Staafmixer
  • Zeef
Instructies
  1. Neem grote aardappelen. De bedoeling is om mooie rechte grote kubussen te snijden. U heeft dus straks aardig wat afval. Puree maken daarvan is waarschijnlijk de meest duurzame oplossing (zie recept).

  2. Schil de aardappelen.

  3. En snijd er blokjes van 3x3x3 cm van (mirepoix).

  4. Snipper de ui. Zet de andere ingrediënten klaar.

  5. Laat de ui glazig worden in een flinke scheut olijfolie (glaceren).

  6. Voeg dan de zoete paprika en de chili toe.

  7. Roer even goed door elkaar en blus af met de bouillon (deglaceren).Gevogetlebouillon: zie recept. Kan ook met groentebouillon: (klik voor recept)

  8. Stoof de tomatenpuree om het zuurtje eraf te krijgen en voeg toe aan het mengsel. U kunt ook een dikke sugo gebruiken (zie recept).

    • Knijp een teentje knoflook uit in het mengsel en laat even goed doorkoken
    • Reduceer tot ongeveer de helft
  9. Voeg de suiker toe.

  10. Een snufje zout...

  11. Laat nog even stoven en stort uit in een maatbeker.

  12. Pureer het mengsel met een staafmixer. In de blender kan ook.

  13. Giet door een zeef (passeren) in een nieuw pannetje en zet weer op het vuur.

  14. Zeef de bloem op het mengsel en…

  15. … laat de saus op een zacht vuurtje binden en een minuutje of drie doorkoken.

  16. Doe een forse laag olijfolie in een pan en breng deze naar 150-160 ℃, net genoeg om in te frituren maar niet te hoog. De stukken aardappel zijn groter dan bijvoorbeeld friet dus ze hebben langer nodig om te garen maar we willen ze niet te bruin hebben.

  17. Frituur de aardappelen tot goudbruin en gaar van binnen. Minuutje of 4-5.

  18. Patatas bravas

    Laat de aardappelblokjes uitlekken op keukenpapier en leg ze op een bord of in een schaal.

  19. Giet de saus eroverheen. Niet al te veel. Klaar!

Keywords: tapas

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!