Scampi’s met pastinaaktagliatelle en crème fraîche
Scampis et tagliatelles de panais, crème fraîche
Scampis et tagliatelles de panais, crème fraîche
Scampi’s met pastinaaktagliatelle en crème fraîche
Description
Recept met een ster
Pastinaak
Het was tot voor kort zo’n “vergeten groente”: de pastinaak (Pastinaca sativa –ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd). Oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied maar al in de Middeleeuwen zeer populair in West-Europa. Later verdrongen, hoofdzakelijk door de aardappel, die in de 18e eeuw zijn intrede deed. Inmiddels volop terug, en terecht – pastinaak is heerlijk en….ontzettend geduldig: veel vaardigheid hebt u er net bij nodig.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Instructies
-
VOORBEREIDING
- Was de pastinaken en schil ze met de dunschiller
- Ga daarna door met schillen zodat flinterdunne reepjes ontstaan
- Snij deze op de breedte van tagliatelle. Als het hart van de pastinaak te zacht is daarvoor, gebruik dat gedeelte dan niet.
-
BEREIDING
- Laat de pastinaaktagliatelle zachtjes gaarstoven in een klein beetje boter
- Blus af met wat wijn (deglaceren) en laat telkens indampen (reduceren)
- Voeg een minuut of 5 vóór het serveren de crème fraîche toe voor een smeuïg geheel
- Kruid ondertussen de scampi’s met peper en zout
- Zet de gehakte ui aan in wat boter en laat het glazig worden (glaceren)
- Voeg de peterselie en de scampi’s erbij en sauteer een minuut of twee voor een beetje kleur en de juiste garing
- Schep een halve tl. maanzaad door de pastinaaktagliatelle en schep deze een paar keer om
- Leg vervolgens de pastinaaktagliatelle op het bord. Leg daar de scampi’s bovenop. Klaar!