Pasta rosa fatta in casa

Traditioneel Italiaans basisrecept voor huisgemaakte roze pasta. Veel leuker dan kopen.
pinit

Roze eigengemaakte pasta

Pasta rosa fatta in casa

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 10 min Cook Time 10 min Rest Time 30 min Total Time 50 minuten
Servings: 4

Description

Zelf pasta maken
Zelf pasta maken is leuk om te doen (vooral kinderen vinden het leuk werk), niet moeilijk en het resultaat is aanmerkelijk smakelijker dan verse pasta die in de winkel te koop is. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het ontbreken van allerlei conserveringsmiddelen en emulgatoren. Voor huisgemaakte pasta heeft u pastagriesmeel nodig, meel van harde graansoorten (Semola di grano duro, durummeel). Deze meelsoort is van graansoorten gemaakt die niet papperig worden in heet water en op deze manier het “al dente”-effect veroorzaken (al dente betekent “beetgaar” – pasta moet niet slapkoken). Nu heeft pastagriesmeel ook een nadeel: Het is, in pure vorm, ontzettend moeilijk te verwerken. Het deeg moet heel lang gekneed worden voor het elastisch genoeg is om te worden verwerkt tot pasta. Daarom nemen de meeste Italiaanse huisvrouwen een mengsel van gewone bloem en pastagries, meestal 1/1.

Zie ook ons recept: pasta fatta in casa

Basisingrediënten voor 2-4 personen

Keukenbenodigheden

Instructies

  1. EERST DE BIETEN

    U kunt starten met rauwe biet en deze zelf koken. U kunt ook beginnen met voorgekookte rode biet.

    • Laat de rode biet afkoelen
    • Pureer  met een staafmixer tot een zo glad mogelijke massa. Om een nog zachter resultaat te verkrijgen kunt u de puree met een houten lepel door een zeef drukken.
  2. Eigengemaakte basispasta wordt gemaakt van 100 gram meel per 1 ei. Doordat de biet wordt toegevoegd moeten we de verhoudingen aanpassen: 250 gram meel op 1 ei. Anders wordt het deeg veel te nat en te slap. Reken uit hoeveel pasta u ongeveer nodig heeft en bereken dan hoeveel meel en eieren daarvoor nodig zijn. Pasta is in de betere families in Italië een voorgerecht en 100 gram (rauwe pasta) per persoon beschouwt men als afdoende. Voor 250 gram meel heeft u 1 ei (middelgroot) nodig. Doe half bloem en half pastagriesmeel in een kom met een mespuntje zout. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren toe.
  3. Meng het deeg met de hand of een keukenmachine  tot een elastische, gelijkmatige massa is ontstaan. Voeg gaandeweg de bietenpuree toe. Let op de kleur. Zie hieronder.

  4. Zo roze wilt u het ongeveer hebben. Nogal magenta, dus.

  5. Laat het deeg 30 minuten rusten op een koele plek.

  6. U kunt het deeg nu uitrollen en gebruiken voor allerlei heerlijke recepten zoals bijvoorbeeld pasta tricolore (klik op de link voor het recept). Klaar!

Keywords: pasta, meel, ei, pasta all'uovo, pasta fresca

Culinarius.nl RECEPTEN UIT DE HELE WERELD

File under

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?