Print opties

Pasta e patate viola

Pâtes aux pommes de terre truffe de Chine

Cooking Method , , ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 30 min Total Time: 40 minuten
Servings 4
Beschrijving

Uit de traditionele Italiaanse keuken, maar dan met een "twist"

Dit recept is een afgeleide van een traditoneel Italiaans recept: Pasta e patate (klik voor recept).

In de Italiaanse keuken staat pasta gelijk aan soep: het zijn allebei voorgerechten. Vaak zien we daarom in traditionele restaurants op het menu “Pasta e minestre” (Deegwaren en soep) of onder het kopje “Primi piatti” (voorgerechten) een lijst met spaghetti, tagliatelle, tortellini in brodo (in bouillon), minestrone, zuppa di pesce (vissoep), pasta e ceci (kikkererwten). Sommige deegwaren zijn inderdaad moeilijk van soep te onderscheiden: pasta e ceci, pasta e fagiolipasta e patate zijn bijvoorbeeld gerechten die zowel iets “droger” als volledig “nat” worden geserveerd.

Maltagliati

Pasta e patate wordt vaak gemaakt met de restjes van de eigengemaakte pasta. De onregelmatige stukjes die overblijven na het snijden van de tagliatelle of ravioli, “maltagliati” (slecht gesneden) genaamd, zijn bij uitstek voor gerechten als deze geschikt. Heeft u geen maltagliati in huis – geen paniek. U kunt in principe met alle soorten pasta aan de slag. Houd er, als u pastasoorten gaat mengen, wel rekening mee dat alle deegwaren een eigen kooktijd hebben. Als u ze tegelijkertijd gaar wilt hebben zult u de ene soort dus eerder, de andere later aan het gerecht toe moeten voegen.

Maltagliati

Maltagliati

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
    En verder:
  • 250 grammen pasta (gemengd, gebroken)
  • 250 grammen truffe de Chine aardappelen (ook wel vitelotte noire)
  • 150 milligram sugo (zie recept)
  • 1 ui (rood)
  • 80 grammen guanciale (of gerookt spek)
  • 1 liter brodo vegetale (naar behoeven, zie recept)
  • 1 flinke scheut droge witte wijn
  • Parmezaan of Grana Padano (voor het raspen)
  • 2 peperoncino (Spaanse pepertjes)
  • 3 eetlepels olijfolie EV
  • zout en peper
Instructies
    • Hak de ui. Snij het spek in blokjes.
    • Schrob de aardappels schoon en snij ze in plakjes.
    • Fruit de ui lichtjes aan in de olie tot hij glazig begint te worden (glaceren)
    • Voeg de guanciale erbij
    • Laat het geheel 3 minuten zacht stoven
    • Voeg de aardappelschijfjes toe en laat 5 minuten stoven 
    • Schep regelmatig om
    • Voeg de sugo toe (klik voor recept) en schep weer goed om.
    • Voeg nu de warme groentenbouillon (klik voor recept) toe, zoveel dat u de aardappelen nèt helemaal bedekt.
    • Breng aan de kook en…
    • …zodra de bouillon kookt voegt u de pasta toe
    • Kook de pasta zolang als voorgeschreven is
    • Blijf net zolang bouillon toevoegen, tot een mooie gebonden soep is ontstaan en de pasta homogeen gaar is. Net als risotto, eigenlijk
    • Als het geheel te droog wordt voegt u nog een beetje bouillon toe
    • Halverwege de kooktijd (ongeveer op 6 minuten dus) een flinke scheut witte wijn erbij doen voor een nog verfijndere smaak aan het einde van de kooktijd
    • Breng op smaak met zout en peper. Klaar!
  1. SERVEERTIP

    Bestrooi eventueel voor het opdienen met geraspte Parmezaan, Pecorino Romano of Grana Padano.

  2. wijntip witte wijn

    WIJNTIP

    Een mooie fruitige witte wijn. Een Frascati bijvoorbeeld. Een rode kan ook, maar dan een lichte, zoals een (koude) Bardolino.

Keywords: pasta, papate, patate

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!