Print opties

Pappardelle met witte asperges hollandaisesaus

Italië, Frankrijk en Nederlands in een zinderende culinaire ontmoeting…

Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 25 min Cook Time: 5 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem!  Ik heb ze deze keer gemaakt met gerookte zalm en Hollandaisesaus. Voor velen is Hollandaise toch wel “la morte sua”, zoals de Italiaanse koks zeggen, oftewel – hetgeen er het beste bij past. Hollandaisesaus (ook wel chique Sauce Hollandaise) is, om het eens oneerbiedig te zeggen, een warme mayonaise. Klik hier voor het recept.

Pasta zelf maken? Natuurlijk!

Zelf maken is het leukst natuurlijk. Moeilijk? Welnee! Volg ons recept (klik op de link).

[caption id="attachment_228" align="aligncenter" width="300"]Eigengemaakte pappardelle Eigengemaakte pappardelle[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 300 milliliters hollandaisesaus (zie recept)
  • 2 witte asperges (p.p.)
  • 2 blaadjes foelie
  • 4 eetlepels suiker
  • witte wijn
  • zout (naar smaak)
  • 500 grammen Eigengemaakte pappardelle (zie recept, of 550g gedroogde)
  • Keukengerei
  • Dunschiller
  • Kaasdoek
  • Vergiet
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Maak de asperges schoon. Klik op de link om te zien hoe.

  2. De asperges
    • Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie
    • Leg de asperges hierin en breng aan de kook
    • Kook gedurende 5-6 minuten
    • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan
    • Haal de asperges uit het kookvocht. Gooi het vocht niet weg! Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.
  3. Ondertussen
    • Maak ondertussen de saus. Kijk hiervoor op ons recept
    • Hou de saus, als hij klaar is, lauwwarm. Let hierbij goed op dat de saus niet te warm wordt! De eidooiers in de saus liggen op de loer en maken in een handomdraai van uw prachtige béarnaise, als deze te heet wordt, alsnog omelet!
  4. Dresseren

    Zet ook het water op voor de pasta

  5. Wijntip:
    • Verse pappardelle zullen ongeveer een minuut of 4 moeten koken. Doe wat zout in het water
    • Wanneer het water kookt doet u de pasta in de pan en kookt u de pappardelle in een minuut of 4 beetgaar
    • Afgieten in een vergiet en meteen op de borden doen. U moet nu snel handelen, anders gaat de pasta plakken
  6. Serveertip:

    DRESSEREN

    Snij de punten van de asperges, snij de rest in stukken van 2-3 cm. Hou de punten apart en voeg de stukken bij de pasta. Giet de hollandaisesaus over de pasta en serveer. Garneer af met blaadje shisoleaf of een ander takje leuks. Klaar!

  7. wijntip witte wijn

    WIJNTIP

    Asperges laten zich goed combineren met frisse witte wijnen. De hollandaisesaus heeft meer nodig:  een vollere witte wijn, om voldoende tegenwicht te kunnen bieden.

    Een wat vollere Pinot Blanc uit de Elzas. Daar zouden wij voor gaan.

Keywords: asperges, pasta, hollandaise

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!