Moussaka uit de houtoven
Een ‘Griekse’ klassieker
Moussaka uit de houtoven
Description
Moussaka. Grieks! Of toch niet? Alweer zo’n prachtig culinair misverstand…
Musaqqaʿa (مسقعة )
Precies. Het is dus gewoon Arabisch. Van oorsprong een gekookte salade, met tomaten en aubergines, geserveerd als mezeh (klik voor meer informatie). Ook in andere landen vindt men deze salade: Servië, Bulgarije, Turkije, noem maar op.
Tselementes
De uitvinder van deze variant van Moussaka is de beroemde Griekse kok en culinair publicist Nikólaos Tselementés (Νικόλαος Τσελεμεντές) (1878-1958), de meeste beroemde culinaire schrijver van Griekenland. Zo beroemd zelfs, dat het woord “tselementes’ in het hedendaags Grieks net zoveel betekent als ‘kookboek’. Hij was zoon en kleinzoon van restauranthouders en leerde koken in Wenen, reisde als ambassadekok de hele wereld af en streek in de dertiger jaren van de vorige eeuw weer neer in Griekenland. Daar legde hij zich steeds meer toe op publiceren en lesgeven. Tselementes was sterk beïnvloed door de Franse keuken en had een hekel aan alles dat Ottomaanse origine had. Deze verbasterde vorm van een Turks Ottomaans gerecht met Italiaanse en Franse elementen is daar een goed voorbeeld van. Dit recept is een interpretatie van het recept van chef-kok George Tselementes, de kleinzoon van Nikolaos.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
- Maak eerst een mooie ragù di carne (Bolognesesaus), de moderne variant, volgens ons recept. Wees niet te zuinig met de rode wijn
- Steek de oven aan op 180 graden. Houtoven zou fijn zijn maar in een gewone oven is Moussaka ook heerlijk.
-
Laat de saus mooi dik worden.
-
- Snij de aardappels en aubergines in plakken van net geen centimeter
- Frituur de aardappelschijven in olijfolie. Helemaal gaar hoeft niet
-
Doe hetzelfde met de aubergine. Laat de schijfjes grondig uitlekken op keukenpapier.
-
Leg een bodempje aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal van zo’n 25×30 centimeter.
-
Leg daar een laag aubergines bovenop.
-
Dek af met een flinke laag bolognesesaus.
-
Vergeet niet de lagen hier en daar op smaak te brengen/houden met wat zout.
-
- Maak een béchamelsaus volgens ons recept
- Rasp er een klein beetje nootmuskaat bij in
-
- Laat de béchamel wat afkoelen (tot 60 graden ongeveer)
- Kluts de eieren los
- Roer ze door de béchamel
-
Bouw de moussaka verder op:
- Leg weer een laag aubergines aan
- Strooi de suiker over deze laag
- Breng weer een laag Bolognese aan
- Breng als laatste een laag aubergines aan
- Giet dan de béchamelsaus erover
-
Rasp de Parmezaanse kaas over de béchamel.
-
- Plaats in de oven op 180 graden
- Bak de moussaka een uurtje…
-
…tot de kaas mooi gesmolten en gebruind is (gratineren). Klaar!
-
SERVEERTIP
Moussaka wordt niet op zijn heetst gegeten. Vaak zelfs koud. Neem dus rustig de tijd voordat u porties maakt en serveert.