Zelf cheeseburgers maken

pinit

Zelf maken is leuk!

Zelf cheeseburgers maken

Difficulty: Beginner Prep Time 10 min Cook Time 10 min Total Time 20 minuten
Servings: 4

Description

Cheeseburger, maar nu zelf!
Eigenlijk is een hamburger een schijf gebakken of gegrild vlees in een broodje. De rest is …geschiedenis. Maar heb je er wel eens een gemaakt? Helemaal zelf? Zelf vlees gemalen en zo? Wij doen het dagelijks voor onze klanten. Maar zelf doen geeft een bepaalde voldoening, dat is nergens te koop. Een hamburger kun je maken van vetter en van mager vlees. Hierin moet je zelf je draai vinden. Ook de smaak die je wilt geven aan je hamburger bepaalt welk vlees het best de basis vormt. Op de afbeeldingen in dit recept zie je snippers 90/10. Snippers zijn uitstekend geschikt om te hakken voor een echte mooie beefburger. Maar, zoals gezegd, veel stukken rundvlees zijn geschikt en de verhouding vet en vlees hangt af van je eigen smaak.

Herkomst
Lang werd er beweerd dat het broodje een Hamburgse uitvinding is die na de Tweede wereldoorlog door de Amerikaanse soldaten mee naar huis was genomen en daar als een bom insloeg. Broodje aap, zul je bedoelen. De hamburger heeft wel iets met Duitsland te maken, maar bestaat in de VS al sinds de 19e eeuw: hij stamt af van de gehaktbal, “Frikadel” in het Duits, een mengsel van gehakt vlees en uien. De Frikadel werd vaak verkocht in de havensteden van waaruit emigranten naar Amerika vertrokken, zoals Hamburg. De havensteden van aankomst in de Verenigde Staten namen de traditie over en de “Hamburger Steak” was geboren. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich razendsnel door Verenigde Staten. Het grote succes zat hem erin dat je deze maaltijd staand of lopend, zonder bestek, kon eten.

Andere burgers
Het gedeelte “burger” van de ham-burger ging een eigen leven leiden. Zo ontstonden varianten als de cheeseburger (met gesmolten kaas), de baconburger (met gesmolten kaas en gebakken spek), de vegetarische burger (met een vleesvervanger, meestal op basis van soja of peulvruchten), de halalburger (met ritueel geslacht vlees), de hawaïburger (met een schijfje ananas), en de hamburger speciaal (met mayonaise, curry en gesneden ui). 

Ingrediënten

Voor de burgers:

Voor de saus:

Voor de garnituur:

Keukengerei:

Instructies

  1. De broodjes zelf maken? Natuurlijk! Volg dit recept

  2. Hamburgers ook zelf maken? Uiteraard! Volg dit recept

  3. Voorbereiding:

    Spekjes aanbakken

  4. Bereiding:

    Grill de burgers op een grillplaat of op de barbecue. Burgers zijn het lekkerst van de barbecue maar als u geen zin heeft in de rompslomp kunt u ze ook bakken op de grill van de oven, en zelfs, heel licht ingewreven met een beetje olie, gewoon in een lege, gloeiend hete koekenpan. Belangrijk is: Niet te lang!  De burgers moeten roze zijn binnenin!

  5. Nog een paar tips:

    De onder- en bovenkant van het broodje ook even op de grill, wel zo lekker.

  6. Snij de tomaat en de augurk in dunne plakken.

  7. OPBOUWEN

    Leg de onderste helft van het broodje op een bord.

  8. Daarop de kaas.

  9. Dan de tomaat.

  10. Dan de spekjes en augurk.

  11. Maak een dikke dressing van de mayonaise en de mosterd.

  12. Leg de sla op de tomaat en de spekjes.

  13. Daaroverheen de dressing.

  14. Dan de burger zelf.

  15. Bovenkant broodje erop, spiesje erdoorheen, klaar!

Keywords: gehakt, minced meat, hamburger, beefburger, kaas, zelf maken

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?