Mestreechs zoervleis
Lekkere stoofpot en de trots van Maastricht
Maastrichts zuurvlees
Mestreechs zoervleis
Description
Een typisch Limburgs recept
Ingrediënten
Voor 6-8 porties:
Keukengerei
Instructies
-
Bereiding:
- Snijd het vlees in blokjes van +/- 3 cm
- Snij de citroen in plakjes
- Snij de ui in halve ringen
- Doe de kruiden (behalve zout en peper), de citroen en de uien in een kom
- Leg het vlees erop
- Meng water en azijn en giet dit over het vlees
- Kruid met peper en zout en zet in de koelkast
- Laat minstens 24 uur marineren
-
Wijntip:
- Verwijder de kruiden en de citroen
- Hou het vlees apart en hou de ui achter, samen met het vocht van de marinade
-
- Doe een flink stuk boter in de pan en laat goed heet worden
- Voeg de suiker toe en laat deze karamelliseren tot deze donkerbruin is MAAR NIET LATEN AANBRANDEN
- Voeg nu vliegensvlug het vlees toe en braad dit een minuut of 10 aan
-
- Bak ondertussen de uien apart goudbruin in boter
- Voeg ze bij het vlees
- Blus het geheel af met de marinade,
- sluit af met een deksel en
- stoof langzaam gaar (ongeveer 2 uur, afhankelijk van het vlees)
- Regelmatig omscheppen
- Voeg halverwege de stroop en de koek toe
- Als het vlees gaar is kan de saus gebonden worden met een papje van aardappelzetmeel en water
- Breng op smaak met zout, peper, eventueel nog wat stroop en/of wat azijn
-
SERVEERTIP
Serveer met friet (klik voor recept), mayonaise (klik voor recept) en warme appelmoes met kaneel