Print opties

Linguine alle crema di asparagi

Linguine met crème van groene asperges

Cooking Method , ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 4 min Cook Time: 15 min Total Time: 19 minuten
Servings 4
Beschrijving

Linguine alla crema di asparagi

Een heel geraffineerd receptje uit de Italiaanse keuken. Simpeler kan het haast niet. En de smaak is gewoonweg adembenemend verfijnd.

Van dit recept zijn verschillende varianten! Kijk ook naar ons recept voor pasta met crème groene asperges. U kunt ook experimenteren met andere pastasoorten.

Linguine:

Een pastasoort die net zo lang is als spaghetti maar plat. Ook wel bavette of trenette genoemd. De vorm komt oorspronkelijk uit Genova. Hierom is in het verleden het misverstand ontstaan dat pesto (ook uit Genova) met linguine gegeten moet worden. Het originele recept was echter naar aller waarschijnlijkheid met trofie, een andere pastasoort. Zie afbeelding.

[caption id="attachment_4681" align="aligncenter" width="300"]Trofie Trofie[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 300 grammen pastadeeg (zie recept of 440g droge linguine)
  • 1 bosje groene asperges
  • 200 milliliters béchamelsaus
  • zout (naar smaak)
  • 1 flinke scheut witte wijn (niet te zuur)
  • Keukenbenodigheden
  • Pastamachine
  • Keukenmachine
  • Dunschiller
  • Vergiet
Instructies
  1. Voorbereiding:

    • Maak eventueel de pasta zelf. Dit gerecht verdient dat. De smaak is zo subtiel dat een eigengemaakte pasta hierbij volledig tot zijn recht komt. Volg daarvoor dit recept
    • Maak een mooie béchamelsaus (klik hier voor het recept)
    • Schil de asperges met een dunschiller.Schil de asperges met een dunschiller
  2. Verwijder de achterkanten.

    • Snij de asperges ongeveer 3-4 centimeter onder de kop af en bewaar de punten
    • Snij de rest in stukjes van 1-2 centimeter
  3. Zet de korte stukjes op met wat licht gezouten water.

  4. Voeg een scheut niet al te zure witte wijn toe en breng aan de kook.

  5. Wanneer de stukjes gaar zijn kunt u ze met een schuimspaan verwijderen en uit laten lekken.

  6. Pureer ze met een staafmixer tot een gladde massa.

  7. Kook de pasta in ruim gezouten water tot deze “al dente” (beetgaar) is.

    • Blancheer ondertussen de aspergepunten in licht gezouten water tot deze beetgaar zijn, een minuut of drie
    • Laat uitlekken
  8. Voeg de béchamelsaus toe aan de aspergepuree.

  9. Roer tot een glad mengsel.

  10. Giet de pasta af en bewaar een beetje “acqua della pasta” (kookvocht) voor het geval dat de pastaschotel iets te droog uitvalt.

    • Voeg het mengsel van de béchamel en de puree bij de pasta en vermeng
    • Voeg wat kookvocht toe als de pasta te droog uitvalt
    • Serveer met de aspergepunten op de pasta (zie afbeelding bovenaan dit recept).
Keywords: trenette, fettuccine, pappardelle, linguine, tagliolini

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!