Print opties

Libanese tomatensalade

Cuisine ,
Courses ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Total Time: 10 minuten
Servings 8
Beschrijving

Dat is nog eens tafelen!

Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt. We laten er hier een paar zien. Klik op het gerechtje voor de recepten van de verschillende onderdelen.

Ingrediënten
  • olijfolie
  • citroensap (van 1 citroen)
  • 2 takjes munt
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • peterselie
  • 500-800 grammen snoeptomaat
  • 1 sjalot (gehakte)
Instructies
    • Snij de tomaatjes in een formaat dat u fijn vindt. Wij hadden voor de foto geen snoeptomaat in huis dus hebben een Italiaanse vleestomaat gebruikt. Vaak wordt de tomaat in heel kleine blokjes gesneden. Hierdoor ontstaat nog meer sap – heerlijk om Turks brood in te deppen!
    • Ontdoe munt en peterselie van de stelen en hak de blaadjes.
    • Snij de sjalot in heel kleine blokjes. As u niet zo’n fan bent van verse ui, kunt u deze ook gewoon achterwege laten.
    • Voeg alle ingrediënten bij elkaar, besprenkel met citroensap (begin langzaam en blijf proeven – er moet een aangename, frisse, maar niet te zure smaak ontstaan), olijfolie.
    • Maak af met een snufje zout en een draai van de pepermolen. Klaar!
Keywords: meze, labane, antep, peynir, haloumi, humus, kebab, beyaz, ganoush, toum, hayadari,

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!