Rack of lamb uit de braadpan
Carré d’agneau rôti
Rack of lamb uit de braadpan
Description
Simpel en lekker
Lekker lamsrackje. Kan op de grill, kan in de oven, kan ook in de braadpan. Vandaag laten we u even zien hoe.
Kamertemperatuur
Begin met het vlees op kamertemperatuur te brengen. Dit is, zeker voor dik vlees, erg belangrijk, om het risico te vermijden dat u straks binnenin koud vlees heeft, terwijl de buitenkant er prachtig uitziet.
Kernthermometer
Als u precies wilt weten hoe warm de kern van uw vlees is, kunt u twee methodes toepassen. De eerste is door een kernthermometer te gebruiken. De tweede is de zogenaamde finger test (klik op de link).
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Voor de racks:
Keukengerei:
Instructies
-
Laat de lamsrack(s) minstens een uur uit de koelkast liggen. Liever zelfs 2-3. Goed op kamertemperatuur laten komen dus (chambreren).
-
Kruid de lamsracks met uw eigen kruidenmengsel of rub of met peper en zout.
-
Knijp een teentje knoflook uit op het vlees met een knoflookpers.
-
Houd een kernthermometer bij de hand. Raadpleeg ook onze kerntemperaturentabel
-
Serveertip:
Laat het schuim op de boter wegtrekken maar zorg ervoor dat de boter niet gaat walmen en niet verbrand. U kunt eventueel kiezen voor geklaarde boter, voor het gemak.
-
Wijntip:
Leg de lamsracks in de pan en schroei het vlees snel aan alle kanten dicht. Laat alle kanten een kleurtje krijgen (ongeveer 1-2 minuten per kant).
-
- Verlaag nu de hittebron en gaar het vlees op matig vuur tot een kerntemperatuur van 55°C
- Draai het vlees regelmatig om en blijf regelmatig arroseren, door de hete boter over de bovenkant van het vlees te laten lopen met een lepel (zie afbeelding). Heeft u geen kernthermometer, gebruik dan de finger test (klik op de link).
-
- Blus de boter af met een scheut rode wijn (deglaceren). De kans is aanwezig dat een van uw tafelgasten, quasi geïnteresseerd in uw kookkunsten, vanuit de keuken met de fles de huiskamer in is geschoten. Even zoeken dus
- Laat de wijn inkoken tot er nauwelijks meer iets van te zien is in de wijn (reduceren).
-
- Verlaag de warmtebron naar middelhoog en sluit de pan af met een deksel
- Stoof de racks een minuutje of 15-20 tot ze mooi rosé zijn van binnen. Een kerntemperatuur van 60°C zou ideaal zijn.
- Haal de racks uit de pan en laat ze 5 minuten rusten op een snijplank
- Verwijder de tijm en rozemarijn uit de pan
- Blus de jus af met wat water, laat even reduceren op hoog vuur en stort over in een voorverwarmd kommetje, door een zeefje
-
SERVEERTIP
Snij de racks op in koteletjes of serveer een hele rack, al naar gelang de eetlust van uw tafelgenoten. Lekker hierbij zijn allerlei groenten, bijvoorbeeld spitskool, en lekkere home fries .