Orthodox paasbrood
Heerlijk, na een maand vasten
Koelietsj paschalni (Kulich paskhal’nyj, Кулич пасхальный) – Slavisch paasbrood
Koelietsj (Russ.: кулич, oorsponk. Gr. κόλλιξ – kollix, wat “een brood” betekent is een typisch Paasbrood uit de Russische Orthodoxe christelijke geloofssfeer en komt daarom veel voor in bijvoorbeeld Rusland, Bulgarije, Wit-Rusland, Moldova, Roemenië, Oekraïne, en Servië. De koelietsj, kleurig versierd met allerlei motieven en bloemen, behoort traditioneel door een priester te worden gewijd, na de Paasdienst. Gewijde koelietsj wordt rond Pasen net voor het ontbijt gegeten. Ongewijde koelietsj als dessert bij de Paasmaaltijd.
Als ie gebakken wordt zoals het hoort, dient hij versierd te worden met de letters XB, in het Cyrillisch alfabet overeenkomend met Ch en V, de eerste letters van “Христос” (Christus) en “воскресе” (voskrese – oftewel is opgestaan), wat de Russisch Orthodoxe uitdrukking is voor ons Vrolijk Pasen . Koelietsj wordt gegeten tussen Pasen en Pinksteren. Hij is verwant aan de Italiaanse panettone, een feestbrood dat met Kerstmis wordt genuttigd.
Wanneer de bovenkant mooi begint te kleuren kunt u het bedekken met een natgemaakt stuk bakpapier om verbranden tegen te gaan.
Of de koelietsj gaar is controleert u op de zelfde manier als met cake: Een stokje (shashlickpen of breinaald, liefst houten) erin steken en kijken of er deegresten aanzitten. Geen deegresten? Gaar!
Na het afkoelen kan het glazuur worden aangebracht:
U bent er nog niet….. Nu kan de koelietsj in een ruime pan worden geplaatst en, met een doek erover, worden weggezet voor een nacht rust op een goed verwarmde plaats (in de buurt van een verwarmingsradiator bijvoorbeeld). Koelietsj moet namelijk een aantal uren “doorrijpen”.
Koelietsj hoort rijkelijk versierd te worden, en vergezeld te zijn van gekleurde eieren (zie recept). Zo ziet hij er van binnen uit.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!