Van varken en rund. Tradioneel gerecht uit de Russische keuken
Kholodets of cholodets (холодец) is een typisch gerecht voor een Russische feestmaaltijd. Iedere familie heeft zo haar eigen recept maar het principe blijft hetzelfde: kholodets is een koude vleesschotel van aspic die wordt verkregen door het opstijven van het natuurlijke collageen in vlees, dus zonder toevoeging van gelatine. Dit is de reden waarom men uitgaat van sterk collageenhoudende vleesproducten zoals de poten en/of knieën van varkens en runderen.
[caption id="attachment_4241" align="aligncenter" width="300"] Kalfsbroeipoot[/caption]Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Maak een bouquet garni van de kruiden.
Maak de groenten schoon en snij ze in blokjes en reepjes.
Hak de broeipoot, indien mogelijk, in grove brokken. Zagen kan ook. Uw ijzerzaag doet wonderen.
Laat het vlees afkoelen tot u er met de hand mee aan de slag kunt:
Serveer als zult – in een blok. Lekker hierbij zijn mierikswortelsaus of salsa (eigenlijk de Georgische variant daarvan – Adzjika, maar daarover later…)
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!