Print opties

Keistoet

Tarte au fromage façon Brabant Flamand

Cooking Method ,
Cuisine
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Rest Time: 1 uur Total Time: 1 uur
Beschrijving

Keistoet noemen ze hem in sommige delen van Vlaams Brabant - een verbastering van kaastaart. Dit is hem dan - de reden waarom u nooit meer New York cheese cake of Monchoutaart wilt. Een heerlijk recept dat met kop en schouders uitsteekt boven alle alternatieven. En ook nog eens supersimpel.

Kaastaart is dan wel van oorsprong uit de Belgische provincie Brabant - hij mag in heel Vlaanderen bij de bakker niet ontbreken. Iedereen heeft hem in de etalage. Het hoort er gewoon bij. Veel verschil in de samenstelling is er niet - heel af en toe maakt een patissier een zijstapje door wat appel op de bodem toe te voegen, zoals in deze Brabantse variant, af een klein laagje confituur. Maar hoofdzakelijk is het recept overal hetzelfde. Waarom? Het is gewoon niet te evenaren lekker!

Kaastaat bij de bakker in GentKaastaart bij de beroemde banketbakker Bloch in Gent

Ingrediënten
    Het deeg:
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 grammen boter
  • 250 grammen suiker
  • 2 eieren
  • 12 grammen droge gist
  • 1/2 theelepels zout
  • De vulling:
  • 1 kilogram plattekaas (volvet, of kwark, als het niet anders kan)
  • 6 eieren
  • 50 grammen bloem
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 appels (zoet; Elstar o.i.d.)
  • paar eetlepels amandelmeel
  • Keukengerei:
  • Keukenmachine (of mixer)
  • Dunschiller
  • Appelboor
Instructies
  1. Deeg:

    Klop de 2 eieren los en meng met de 250 g zacht geworden boter, 250 g suiker en een snufje zout.

  2. Zeef de 500 g bloem, meng met de droge 12 g gist.

  3. Kneed tot een mooi glad en elastisch deeg.

  4. Dek de deegbal af en laat minstens een uurtje rusten.

    • Split de 6 eieren
    • Klop de eiwitten op tot een vast schuim met 100 suiker. Houd apart.
  5. Meng de 6 eidooiers met 150 g suiker tot een "ruban" in de keukenmachine

  6. Roer er nu de plattekaas, vanillesuiker, 50 g bloem en een paar eetlepels amandelmeel door.

  7. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het kaasmengsel.

  8. Maak een appelcompote:

    Schil een paar zoete appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. 

    • Snij ze in partjes
    • Kook ze gaar in een steelpannetje met een heel klein scheutje water
    • Laat afkoelen
  9. Maak nu de taart:
    • Beboter een taartvorm (niet hoger dan 4 cm), bestuif met bloem en bedek met het uitgerolde deeg
    • Bedek de bodem met een laagje appelcompote
    • Schep daarop het kaasmengsel
    • Bak de taart 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden
  10. Laat afkoelen voor het opdienen. Klaar!

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!