Tarte au fromage façon Brabant Flamand
Keistoet noemen ze hem in sommige delen van Vlaams Brabant - een verbastering van kaastaart. Dit is hem dan - de reden waarom u nooit meer New York cheese cake of Monchoutaart wilt. Een heerlijk recept dat met kop en schouders uitsteekt boven alle alternatieven. En ook nog eens supersimpel.
Kaastaart is dan wel van oorsprong uit de Belgische provincie Brabant - hij mag in heel Vlaanderen bij de bakker niet ontbreken. Iedereen heeft hem in de etalage. Het hoort er gewoon bij. Veel verschil in de samenstelling is er niet - heel af en toe maakt een patissier een zijstapje door wat appel op de bodem toe te voegen, zoals in deze Brabantse variant, af een klein laagje confituur. Maar hoofdzakelijk is het recept overal hetzelfde. Waarom? Het is gewoon niet te evenaren lekker!
Klop de 2 eieren los en meng met de 250 g zacht geworden boter, 250 g suiker en een snufje zout.
Zeef de 500 g bloem, meng met de droge 12 g gist.
Kneed tot een mooi glad en elastisch deeg.
Dek de deegbal af en laat minstens een uurtje rusten.
Meng de 6 eidooiers met 150 g suiker tot een "ruban" in de keukenmachine
Roer er nu de plattekaas, vanillesuiker, 50 g bloem en een paar eetlepels amandelmeel door.
Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het kaasmengsel.
Schil een paar zoete appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
Laat afkoelen voor het opdienen. Klaar!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!