Print opties

Horiatiki

Griekse salade

Cuisine
Courses
Tijd
Cook Time: 30 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Griekse salade of horiatiki salade (Grieks: χωριάτικη σαλάτα, vert.: boerensalade, dorpssalade) is over de hele wereld bekend. En zoals zo vaak met bekende gerechten zoals tiramisù, Bolognese, pizza, hamburgers en frankfurters - zo'n recept gaat zijn eigen leven leiden. De meest voorkomende variant van "Griekse salade" is: tomaat, feta, en zwarte olijven, olijfolie (zie afbeelding, vooraan; overigens, de achterste salade is tabouleh - klik voor recept). In het originele recept komt er toch echt meer bij kijken.

Ingrediënten
  • 600 grammen tomaten (rijp maar stevig)
  • 2 komkommer (liefst malse uit Kreta)
  • 1 ui (klein)
  • 2 puntpaprika's (lekker zoet)
  • 70 grammen kalamataolijven
  • 1 theelepel kappertjes (klein, uitgelekt)
  • 150 grammen (liefst barelisia of xinomyzithra van Kreta)
  • 70 milliliters olijfolie (EV, Griekse uiteraard)
  • 1 eetlepel verse oregano (of 1 theelepel gedoogde)
  • zout (naar smaak)
  • paar druppels wijnazijn
Instructies
    • Snij de tomaten doormidden en vervolgens elke helft in 4-6 stukken
    • Doe ze in een saladekom
    • Snijd de komkommers in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd ze in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik
    • Doe ze in een aparte kom, bestrooi ze met een beetje zout, voeg een paar druppels witte of rode wijnazijn toe, meng en voeg ze daarna pas toe aan de saladeschaal
  1. Snijd de ui doormidden en snijd vervolgens elk stuk zo dun mogelijk

  2. Doe de uienplakjes in een vergiet, bestrooi ze lichtjes met zout en knijp ze met de hand uit. Op deze manier "verslappen" ze, worden ze zachter, verliezen ze hun stevigheid en worden ze zoeter.

    • Maak de paprika's goed schoon van de steel en zaadjes
    • Snijd ze vervolgens in dunne plakjes en voeg toe aan de salade
  3. Voeg de helft van de hoeveelheid olijfolie toe en meng.

  4. Voeg de kappertjes, oregano en een snufje zout toe.

  5. Vervolgens de feta. Kan in blokjes maar wordt vaak ook gewoon in 1 plak toegevoegd.

  6. Daarna de olijven. Besprenkel met de overgebleven olijfolie en serveer.

Keywords: feta, brynza, tomaten, olijfolie, kalamata

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!