Paleron de chevreuil tutti frutti
Lekker stoven in de braadpan in de oven
Sukade (sommigen schrijven het sukade met een C: sucade, hertensucade) is een deel van het dier dat gekenmerkt wordt door de typerende laag collageen die er middendoor loopt, over de hele lengte. Sukade van het rund is beter bekend dan wildsukade. Sukade moet, als u die laag laat zitten, lang worden gegaard in de meeste gevallen. Een typisch slowcooking-product, dus. Wilt u de sukade niet te lang garen, dan kunt u de laagt beste verwijderen door de sukade overlangs open te snijden. Wilt u het vlees slowcooken, dan mag de zeen blijven zitten, zoals in dit recept.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Kruid het vlees naar smaak met uw eigen favoriete vleeskruidenmix of gewoon peper en zout
We maken ditmaal geen gladde wildsaus maar we laten groenten meestoven met het vlees. Hiervoor snijden we de knolselderij, de wortel, de bleekselderijstengel en de tutti frutti in grove stukken. Pel ook 2 teentjes knoflook.
Als het vlees ook aan de andere kant is gebruind halen we het uit de pan en...
...voegen we de gesneden groenten en de knoflook bij de boter in de cocotte. Goed door elkaar husselen. Een minuut of 3 laten stoven.
Leg nu het vlees terug in de pan.
Bardeer het met de plakjes lardo of spek.
Een half uur nadat de pan de oven in is gegaan haalt u hem even te voorschijn en doet u het volgende:
Herhaal de laatste 3 stappen 1,5 uur na aanvang braadtijd.
Trancheer de sukade aan tafel in hele fijne plakken. Serveer met de gestoofde groenten en het braadvocht.
Zoals bijna elk haarwild is dit gerecht erg lekker met selderijknolpuree en rodekool . U kunt hier een gekookte aardappel bij serveren, of een aardappelpuree. Ook een polenta met half maismeel en half kastanjemeel is een aanrader.
Dit majestueuze gerecht zit boordevol smaaksensatie. Een wijn moet erbij die dat kan hebben – hoge tannine, veel hout, een vleugje vanille, robuust maar vriendelijk, mooie ronde mond – dat zijn kenmerken van de wijn die deze dis kunnen begeleiden. Een Amarone zou goed kunnen, een mooie Gevrey Chambertin, zoiets.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!