Goulasch de chevreuil
Hertenpeper
Hoe de naam is ontstaan is een raadsel. Sommigen zeggen dat het antwoord ligt in de middeleeuwen. In die tijd werden vleesmaaltijden geserveerd met broodpap. Deze broodpap was wat de saus nu bij ons is: de smaakmaker bij het vlees. Wij maken onze sauzen doorgaans van boter en bloem. Maar die bereiding was toen nog niet bekend. Toen werd de saus gemaakt door gekruimeld brood in water of melk te weken en het te binden met een flinke hoeveelheid boter. Om dit ‘goedje’ op smaak te brengen, voegde men peper toe. Het ‘peper’ in hertenpeper, een naam die later is ontstaan dan hazenpeper, heeft dus de betekenis van een gepeperde (brood)saus, die onder meer bij een gebraden haasje prima smaakte. Wij kennen deze originele bereidingswijze niet meer, maar in Engeland staat bread sauce nu nog bekend als één van de bekende klassieke sauzen. Anderen zien een verband met de Franse term, “poivrade”, waarmee een basiswildsaus bedoeld wordt. De term “peper’ wordt inmiddels ook gebruikt voor andere soorten wild. Bekijk ook eens onze andere pepers:
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Snij de knolselderij in blokjes van 1x1cm (parmentier) en de winterpeen grof.
Snij de sjalotten in halve ringen en leg het ganzenvet klaar.
Zet de knolselderij, de sjalotten en de wortel op een matig vuur met de kruiden en wat boter op en laat een klein beetje garen.
Leg het vlees bij de aangestoofde groenten in de pan
Voeg nu de wijn en de wildfond (klik voor recept) toe.
Hertenpeper is heerlijk met puree van aardappel of knolselderij, vlierbessengelei, spruitjes, een gestoofde appel of gestoofde peer, rode kool en met polenta van kastanjemeel. Klik op de links voor de recepten.
Een prachtige volle rode wijn. Een Barolo, een mooie Bordeaux, een oudere Rioja. Voor de liefhebbers van zoetere tinten: Een Amarone.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!