Saumon entier en papillotte
Zalm is een geliefde vis onder de barbecueërs. “Al cartoccio” is een bereidingswijze die in Italië regelmatig wordt gebezigd, vooral met vis en pasta. De Franse keukenterm voor deze methode is “en papillotte”, het garen van een verpakt product met weinig vloeistof, in een omhulsel van bijvoorbeeld vetvrij papier of aluminiumfolie, waardoor er nauwelijks verlies van smaak, geur, vocht, vitaminen en mineralen optreedt. De techniek wordt zowel met een oven (bij een oventemperatuur van rond de 175 °C) als met een barbecue toegepast. Bij deze laatste wordt het product vaak onder de gloeiende as van de grill bedolven.
In principe kan dit gerecht natuurlijk met allerlei vissoorten worden bereid. Maar zo’n heel joekel van een zalm maakt wél indruk...:)
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Leg alle ingrediënten klaar. Maak een samenstelling van groentetjes naar eigen keuze. Lekker in combinatie met zalm zijn, bijvoorbeeld, venkel, courgette, wortel, bosui, ui, basilicum, verse knoflook, sperzieboon en dergelijke. Maak ook een bouquet garni van (in ieder geval) salie, laurier, rozemarijn en tijm.
Snij de plakjes limoen en citroen.
Snij alle andere ingrediënten in handzame stukjes.
Leg de vis in de lengte op de stroken aluminiumfolie.
Leg de limoen, de citroen en het bouquet in de buikholte van de zalm.
Vul aan met de groenten. Laat de vis niet te bol worden: dat grilt niet fijn en de groenten worden niet gaar. Wat over is aan groenten kan aan de buitenkant mee in de papillotte.
Flink wat grof zeezout over de buitenkant…
…en binnenin.
Vouw eerst de lange kanten naar elkaar.
Zorg voor een gloeiend hete barbecue.
Haal de papillotte van de grill en snij of knip hem voorzichtig open. Een onweerstaanbare lucht komt u tegemoet…
Serveer de zalm in de papillotte. Als bijgerecht raden wij deze heerlijke risotto van visbouillon aan (risotto al brodo di pesce – klik hier voor het recept)
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!